Деветокласниците от ЕГ активно в кампанията „Купи една книга. Дари я на своето училище!“

Учениците от ЕГ „Христо Ботев“ в гр.Кърджали се превърнаха в истински посланици на четенето, като подариха любимите си книги на училищната библиотека

По случай Деня на народните будители – 1 ноември, стартира инициативата „Купи една книга“, която цели да подпомогне съхраняването на книгата като ценност и да гарантира нейното бъдеще. С призива „Бъди съвременен будител“ кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите „Купи една книга. Дари я на своето училище!“ приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова любима книга.

Това провокира учениците от девети клас на Езиковата гимназия да се включат в инициативата, като подберат своите любими заглавия. По този начин те предоставят на своите съученици възможността да се докоснат до произведения, които са интересни и актуални за младежите. Ocвен обновяване на фонда на училищната библиотека, деветокласниците се надяват да предизвикат желание за четене в своите съученици. Всеки клас от випуска заедно реши какви произведения да подбере, за да се включи в кампанията. Любими заглавия се оказаха „Под игото“ от Иван Вазов, поредицата „Пърси Джаксън и боговете на Олимп“ от Рик Риърдън, романът на Елиф Шафак „Любов“, американската класика „Малки жени“ от Луиза Мей Олкът, романът „Кралица в сянка“, който представя блясъка по времето на Наполеон и едноименният роман на Уолтър Тевис от 1983 г. „Дамски гамбит“. Интересно за учениците е и предаването на българската история през очите на немския журналист Рихард Фон Мах, който в книгата си „Из българските бурни времена. Спомени от 1879 – 1918“ представя времето на Третата българска държава. Учениците избраха и един практически наръчник за тренировки по обич към себе си, а именно „Избрано от Луиз Хей: Аз обичам себе си“ от Дейвид Р. Хамилтън.

Деветокласниците поднесоха избраните книги на Даниела Павлова, директор на Гимназията. Тя с голяма радост посрещна учениците и остана приятно изненадана от желанието, с което те се включиха в кампанията. Госпожа Павлова изрази своята благодарност към младите хора и ги изпрати с думите: „Продължавайте да четете, защото книгата дава крила и разкрива нови хоризонти!“.

Източник ->