Live stream в Езиковата гимназия „Христо Ботев“ по повод деня на ООН

В ЕГ „Христо Ботев“ отбелязаха 76-годишнина от създаването на ООН. Това е най-голямата универсална международна организация, създадена през 1945 г. от 51 страни с цел поддържане и укрепване на международния мир, сигурността, развитието на сътрудничеството между държавите.

В час по Гражданско образование учениците от единaдесети клас имаха възможност да участват във видео разговор с Валентина Георгиева, която работи в Дипломатическия институт към министерството на външните работи. Тя също така е възпитаник на ЕГ „Христо Ботев“ и завършва с отличие през 2016 г. паралелка с английски и немски език. Бакалавър е по Международни отношения от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Следва магистратура във Военната академия „Георги С. Раковски“. През 2017 г. е младежки делегат на СУ „Св. Климент Охридски“ в Шанхайския университет „Джао Тонг“, Китай. От 2018 г. е член на Екип „Европа“ към Представителството на Европейската комисия в България. От 2020 г. Валентина Георгиева работи в Дипломатическия институт.

Тя разказа интересни исторически факти за създаването на ООН, за структурата, целите и принципите на организацията като акцентира върху функцията ѝ в кризисните райони и дейността ѝ за поддържане на мир и разбирателство между народите. Сподели пред младежите по какъв начин те могат да станат бъдещите делегати, които да бъдат гласа на младите и да представят страната ни в Ню Йорк, където е и главната квартира на ООН.

Учениците от 11Б клас се включиха с ентусиазъм в дискусията. За тях такива срещи са особено интересни, защото по този начин виждат, че когато човек е упорит и целеустремен, успява. Затова една от инициативите за 100 – годишнината на Гимназията е именно представянето на успешно реализирани бивши възпитаници. Това мотивира учениците да вярват в себе си и да разчитат на собствените си сили.

Източник ->