Ботевци отбелязват Международния ден на мира

Възпитаниците на Езиковата гимназия търсиха път към разбирателството и трайния мир

Всяка година на 21. септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Организацията на обединените нации призовава народите по света да си припомнят, че принадлежат към човешкия род и заедно трябва да градят бъдещето си. Призивът е отправен към всички хора, а идеята е да се прекратят военните действия, а този ден да се отбележи чрез осведомяване на обществеността по въпроси, свързани с мира. Истинското му значение се крие във възможността за участие на хората навсякъде по света в различни мероприятия. По този начин те могат да помислят заедно както за значението на мира, така и за това с какво могат да допринесат за неговото реализиране и опазване.

Учениците от IX клас на ЕГ „ Христо Ботев“ се присъединиха към призива за изграждане на един мирен, справедлив и устойчив свят. Те се включиха в различни инициативи свързани с Международния ден на мира. Трите немски паралелки, заедно със своите класни ръководители, проведоха творческо занимание в двора на Гимназията. Основната идея беше да се изяснят градивните елементи на мира, но през погледа да учениците. Те се разделиха на седем групи, които трябваше да търсят значението на понятия като хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволство, единство и универсалност. Младите хора направиха своите първи крачки по пътя към мира, а съществена помощ им оказа доброволката от Българския младежки червен кръст Росица Кючукова от XII клас, която е координатор на клуба в Езиковата гимназия. Класните ръководители Катерина Дикмева, Райна Запрянова и Рада Ангелова също участваха активно в задачите на своите ученици. При представянето на проектите всяка група използва кратки ситуации, чрез които нагледно да изведе значението на отделните понятия. Така младите хора показаха по какъв начин разбират уважението към човешката личност и идеята за мир.

Учениците от 9а клас с класен ръководител Маргарита Стамова отбелязаха този ден с няколко инициативи, подготвени от тях самите. Христина Койнарчевa изготви и представи презентация с основни акценти, послания и мисли за мира, в края на която целият клас изпя песен на Джон Ленън. За изпълнението на идеите на Серай Мехмед, Ива Терзиева, Кремена Шикова учениците се разделиха на групи. Рисувайки върху картон, част от учениците показаха своето послание за мир чрез белия гълъб и сплетените приятелски ръце, а останалите показаха своята гледна точка, като допълниха с разноцветни бои върху картон изречението „Мирът е като …“ . Накрая всички се съгласиха, че мирът е усмивка.

Посланието на деветокласниците е ясно. Мирът трябва да се празнува, защото само по този начин ще се изправим срещу омразата и насилието. Нека разпространяваме състрадание, доброта и надежда!

Източник ->