Най-възрастният жител в Млечино: Преди хората бяха по сплотени и обединени, а трудолюбието бе най-ценното качество

Гюнер ШЮКРИ

96-годишният Яшар Осман е най-възрастният жител в ардинското село Млечино. Срещаме го в центъра на град Ардино. Всеки понеделник той идва с автобус на традиционния пазарен ден в града под Белите брези.

Дядо Яшар е роден на 16 декември 1925 година в Млечино. На полето е от малък, родителите му били тютюнопроизводители. През 1953 година се е оженил. Със съпругата си Фатме Салимова от близкото село Ябълковец, починала преди 27 години, били сплотено семейство и отгледали с голяма всеотдайност девет деца. От тогава до днес той се радва на вниманието на близките, които се грижат за него. Дядо Изет има 15 внуци и пет правнука.

В махала Брянево, където живее дядо Яшар, го знаят като скромен, добър и работлив човек. Въпреки преклонната си възраст той всеки петък отива пеша и до Млечино, за да се включи в петъчната молитва.

„Целият ми трудов стаж мина по строителните обекти из страната и по тютюневите ниви. Преди хората бяха по сплотени и обединени, а трудолюбието бе най-ценното качество в този живот. След демократичните промени през 1989 г. всички се разпръснаха по света. Сега младите не обичат да работят, а гледат по вече на охолен живот“, казва дядо Яшар. През целия си живот той не е пушил и употребил алкохол. Няма особени здравословни проблеми.

Източник ->