Кметът на Ардино инж. Изет Шабан прие гости от Нилюфер и Сдружението на ардинци в Бурса

Гюнер ШЮКРИ

Продължаването на доброто взаимодействие, привличането на инвеститори, превръщането на Ардино в проспериращ културен и туристически център, както и в красиво място за живеене. Това бяха част от темите, дискутирани по време на срещата на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан с делегации от побратимената община Нилюфер, Бурса и Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса. Гостите от южната ни съседка са на посещение в града под Белите брези по повод Първия фестивал на чистите храни от Родопите.

На разговорите присъстваха новият председател на Сдружението Юксел Юртсевер, съветникът в община Нилюфер Сабри Йозлем, председателят на фирма „Нил-Бел“ към община Нилюфер Наджи Кале, бизнесменът Наит Акпънар, членове на новия управителен съвет на Сдружението. Тук бе и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

Кметът инж. Изет Шабан запозна своите гости с проектите, които се реализират, а именно обновяването на централната градска част, асфалтирането на пътя за Дяволския мост. „След дългогодишна кореспонденция между Община Ардино и Министерството на отбраната, терените и сградите на закритото поделение, което се намира в центъра на града, бяха прехвърлени безвъзмездно на общината. Ще стартираме дейности за проучване и търсене на подземни води на територията на града и населените места в региона“, заяви инж. Изет Шабан. Той съобщи, че е подписан тристранен административен договор между Държавен фонд „Земеделие“, Община Ардино и СНЦ „МИГ Ардино – Джебел“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020. Проектното предложение предвижда извършване на строително-монтажни работи за изграждане, оборудване и обзавеждане на Туристически информационен център в град Ардино.

„Имаме всички налични средства за превръщането на Ардино в туристически център. В тази връзка търсим и инвеститори“, заяви инж. Изет Шабан. Той поздрави Юксел Юртсевер с избора му за председател на Сдружението и му пожела успешен и ползотворен мандат.

Гостите от Турция благодариха за топлия прием и предадоха специални поздравления към Ардинчани от кмета на побратимената на Ардино община Нилюфер Тургай Ердем и досегашния председател на Сдружението Айдън Йълмаз.

„Ардино е наше родно място и наша обща ценност. Ще продължаваме да работим заедно, за да го превърнем в привлекателно място за живеене“, заяви председателят на Ардинското сдружение в Бурса Юксел Юртсевер.

Източник ->