Проведоха вековен мевлид в местността „Яйля“ край Русалско

Гюнер ШЮКРИ

Въпреки горещото време стотици души за пореден път се изкачиха до поляните на местността „Яйля” край ардинското село Русалско, за да участват в традиционния мевлид за здраве, берекет и благоденствие. Повечето от тях бяха дошли от Асеновград, Айтос и изселници от Турция, за да покажат че все още са живи бита и обичаите им.

Религиозното събитие бе уважено от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на областния съвет на ДПС Ресми Мурад, народният представител в 46-то Народно събрание инж. Павлин Кръстев и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям.

Местни духовници, водени от 80-годишният имамин на медресето в Долно Прахово Нуретин Исмаил четоха айети от Свещения Коран и Мевлид-и Шериф.

След тържествения молебен всички присъстващи бяха нагостени с 10 казана курбан, приготвен от Расим Байрам от Асеновград.

Според възрастните местни жители на Русалско традицията на връх „Яйля” има 500-годишна история. Тук е бил погребан един от религиозните водачи на ислямскaта религия в региона в началото на 16-ти век. Никой от местните не знае името му. Предполага се, че е известна личност, която носи мисията на исляма и с действията си привлича хората по пътя на пророка Мохамед (с.а.с.)…

Организатори на мевлида бяха местното кметство, джамийското настоятелство и с финансовата подкрепа на местните жители.

Кметът на Русалско Исмет Мустафа се надява тази вековна традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на организаторите и спонсорите за финансовата подкрепа.

Източник ->