Ардино събира тенисисти в памет на  Дургут Адемов – Джофи

Гюнер ШЮКРИ

От 12 до 15 август в Ардино ще се проведе 15-ият Международен турнир по тенис на маса за кадети и кадетки до 16 години в памет на изтъкнатия състезател и треньор Дургут Адемов – Джофи. Състезанието е под патронажа на кмета на общината инж. Изет Шабан. Очаква се в надпреварата да участват отбори от Турция, Румъния, Македония и България. Международната проява е част от годишния спортен календар на Българската федерация по тенис на маса (БФТМ). На откриването на турнира ще присъстват бивши съотборници и приятели на Дургут Адемов – Джофи.

Началото на тениса в Ардино се поставя през 1965 г. Най-успешните години в историята на СКТМ „Юнак” са в периода 1972 г. – 1976 г., когато се състезава Дургут Адемов – Джофи. Той е роден през 1955 г. в Ардино. Започва да тренира тенис на маса на 12 – годишна възраст, а треньор му е покойният почетен гражданин на Ардино – Решат Айдън.

Джофи участва в почти всички републикански първенства. Първенец при юношите на двойки през 1973 г. с партньора си Джеват Хасанов – Джоси. През 1974 г. печели злато отборно и индивидуално при юноши-старша възраст. При мъжете Джофи грабва бронз при двойки отново с Джеват Хасанов. Играе в множество турнири в бивша Югославия, Унгария, Румъния. След края на кариерата си като спортист става треньор в „Юнак“.

Губи битката си с живота едва на 35-годишна възраст през 1991 година. Познат на хората в Ардино с честността, трудолюбието и взискателността към себе си. През 1992 година ръководството на СКТМ „Юнак” учредява турнир в негова памет, който се провежда през две години.

Източник ->