На втори юни ЕГ „Христо Ботев“ почита подвига на Христо Ботев

Продължавайте да съхранявате жив Ботевия дух“! С това послание господин Боян Ботьов – председател на Фондация „Христо Ботев“ и един от родствениците на гениалния поет и революционер, се обърна към учители и ученици от Езиковата гимназия в Кърджали и постави началото на инициативите, свързани с патронния празник

На първи юни се постави началото на поредица инициативи, свързани с честването на патронния празник на Езиковата гимназия „Христо Ботев“. В двора на училището, под звуците на Ботевия марш, в изпълнение на фанфарния оркестър, гвардейците се подредиха в почтен шпалир за посрещането на скъп гост – господин Боян Ботьов. Той бе на посещение в Езиковата по покана на ръководството на училището и във връзка със честването на вековния юбилей на първата гимназия в Източните Родопи.

Господин Ботьов присъства на откриването на пътуващата изложба, от Национален музей „Христо Ботев“ град Калофер, която е достъпна за всички гости на гимназията в рамките на една седмица. След това се състоя вълнуваща среща разговор с ученици от профил български език и литература и история и цивилизации и техните учители. Директорът на ЕГ „Христо Ботев“ госпожа Даниела Павлова откри събитието и приветства гостите Срещата бе уважена и от Даниела Апостолова – старши експерт от Регионалното управление по образованието Кърджали.

Въпросите на учениците породиха неповторима атмосфера на диалог с Боян Ботьов, който за пореден път изрази своето възхищение от любознателните и талантливи ботевци. Той представи любопитни факти, свързани с детството на Христо Ботев и в увлекателен разказ за тефтерчето на поета и революционер, един от малкото запазени автентични предмети, представи неговия живот и дело. Стихове, есета, презентация и взив от емоции изпълниха залата, в която през цялото време звучеше едно име – Христо Ботев. На финала на срещата Директорът на Гимназията връчи като подарък на госта снимка на училището, което чества своята стогодишнина и пожела на възпитаниците на училището да продължават да пазят жив Ботевия дух.

На 2.юни, в 9.00 ч., в двора на Гимназията, пред паметника на гениалния поет и революционер, с минута мълчание, присъстващите почетоха паметта на героя. Гости на тържеството бяха Павел Гатев – заместник областен управител, както и Ангелина Костова – експерт от РУО – гр. Кърджали. Фанфарният оркестър на Гимназията, с ръководител Мария Митрева, откри официално началото на празника. Гвардейският отряд се подреди в почетен шпалир за поднасяне на венци и цветя. Ученици от осми клас и девети клас бяха подготвили рецитал, в който звучаха огнените стихове на Ботев, както и поезия за него. Пред лика на своя патрон, те засвидетелстваха уважението и благодарността си към героя.

За поредна година ученици от Езиковата гимназия са наградени в Националния литературен конкурс за стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“. Това са единадесетокласничките Мария Тонева с есето си „Апокалипсис“ и Никол Славова със стихотворението „Писмо до рая“. Творбите на младите таланти развълнуваха всички и провокираха присъстващите към размисъл за истинската стойност на саможертвата. Директорът на Гимназията, госпожа Даниела Павлова, награди със специални грамоти и предметни награди отличените участници в обявения от Гимназията конкурс за дигитална творба. Техните произведения бяха показани във фоайето на училището. Тържествената част приключи с традиционната Ботева клетва, която учениците от осми и девети клас обещаха да бъдат достойни Ботеви потомци. С този уникален ритуал те засвидетелстват своята принадлежност към училището и преклонение пред подвига на Христо Ботев.

Честването на патронния празник на Езиковата гимназия продължи с представянето на дейността на клубовете по интереси. Клуб „Предизвикателство“ с ръководител госпожа Нефие Садула демонстрира изработването на икебана. Госпожа Ширин Хаджиева и младите творци от клуб „Арт занимания“ представиха своите красиви бижута изработени от смола. Литературно четене проведоха членовете на клуб „Добродетели“, който ръководи госпожа Емилия Владева. Емблематичният кораб „Радецки“ оживя благодарение на младите художници, които се включиха в ателието „Рисувай с мен“. Ива Невелинова от 10.клас показа на участниците как да се справят технически със задачата, а госпожа Марина Димова, организатор на събитието, вдъхнови учениците с линия си пример. Изкуството е вдъхновение и за изпълнителите от клуб „Музика“ на господин Полихронов, които изненадаха присъстващите със своя изключителен талант.

Ботевци се отличават и със своите постижения в спорта. Те показаха състезателен дух и висока физическа подготовка в своите индивидуални, но и отборни участия. Гост на събитието беше Тодор Радев, който поздрави участниците за тяхната отговорност, дисциплина и упорита работа. Учениците се включиха в надпреварите по футбол, тенис на маса, волейбол и народна топка, а учителите им по физическо възпитание ги мотивираха и подкрепяха в надпреварите. Директорът на Гимназията, госпожа Даниела Павлова, награди всички с грамоти и спортни шапки.

Има личности, чиито имена ще красят за вечни времена нашата култура и борческа история. Сред тях Христо Ботев остава най-великият ни истински гениален поет, който дълбоко отразява в поезията си характера, борбите и идеалите на нашия народ. Със своята идеология и национално революционно дело Христо Ботев е най-високият връх в развитието на нашия народ до Освобождението, оставайки завинаги един от великите национални герои на България.

Точно в 12.00 часа звукът на сирените из цялата страна ни призовава към размисъл за стореното от хилядите самоотвержени и родолюбиви българи, благодарение на които днес живеем в свободна и демократична държава.

Източник ->