Приключва изготвянето на проект за обновяване на площада в Момчилград

Проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград е на финалната права. Предстои довършването му, след което общината ще кандидатства с него за финансиране.

„Изготвеният проект цели запазване на основната функция на това пространство като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и различни мероприятия, притегателно място за жители и гости на града ни”, съобщи кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

„Проектът е изработен по такъв начин, че да подобри привлекателността на града и качеството на живота, да се осигурят нови възможности за икономическо и социално развитие със създаване на подобрена система от пешеходни и зелени пространства с нова визия, като се запазят и доразвият положителните моменти в реализираните вече обекти”, заяви главният архитект на общината Юсуф Налбант.

Той каза още, че ще се оптимизират съществуващите зелени площи, а към тях ще се добавят нови елементи. По този начин площадното пространство ще придобие визията на съвременно решена градска зона.

Настилката на площада ще се замени с нова, която ще включва различни растери и цветове, подчертаващи основни направления на алеите.

Проектът предвижда да се запазят водните площи на площада – фонтан и водна каскада, но се дава ново предложение за конфигурация и естетично оформление. До каскадата ще бъдат оформени кътове за отдих с нови зелени площи, които да подчертаят ефекта на водата. Предвидено е и ефектно художествено осветление. Комбинацията от нови високи и ниски осветителни тела ще даде нова визия на пешеходното пространство. Ще да бъде направено вградено осветление в настилките и в стените на част от зелените площи, което ще даде нова художествена визия на околната среда.

„Предвидени са допълнителни елементи с цел привличане на хората и подобряване на градската среда. Предвижда се изграждане на детска площадка за нуждите на най-малките обитатели с място за техните придружители”, каза още арх. Юсуф Налбант. Той допълни, че ще има места за почивка на всички възрастови групи момчилградчани – пейки по продължението на зелените площи, декоративна пергола с пейки, кътове с пейки около съществуващата чешма край читалището.

Съществуващите търговски обекти ще бъдат приобщени към новото пространство. Предвидено е изграждането на дървен подиум за разполагане на маси на открито, който ще е част от новата визия на площада. Освен това ще бъде построена сцена, облицована с дърво. Тя ще бъде постоянен елемент, който в ежедневието да се използва като част от площадното пространство. При конкретни събития на сцената ще се провеждат различни изяви. Над сцената ще има възможност за монтаж на конструкция за навес. Това ще позволи осъществяване на организирането на прояви, независимо от атмосферните условия.

В северната част на площада е предвидено поставяне на модулни беседки – павилиони. Те ще обогатят художествения облик на пространството и ще имат многофункционално приложение – могат да се използват като беседки за почивка, игри и събирания, а при необходимост да бъдат превърнати като обекти с временна търговска или изложбена дейност.

От западната страна за преодоляване на съществуващата денивелация откъм ул. „Маказа“ е предвидено изгражда на рампа за достъпна среда, с която безконфликтно да бъде осигурен достъп до централния градски площад от всички посоки и за всички посетители.

Източник ->