Множество награди за немскоезичните ботевци

„Олимпийското“ време, в което по традиция националните комисии към МОН обявяват резултатите за допуснатите ученици на най-високото национално ниво по съответните предмети, за немскоeзичните възпитаници на Гимназията съвпадна с обявяването на резултатите от други престижни състезания по немски език.

В олимпиадата, организирана ежегодно от Немската служба за академичен обмен (Pädagogischer Austauschdienst) и оценявана от комисия от Немската централа за училищно дело в чужбина, отново двама ботевци бяха сред отличени ученици от цяла България. Борислав Енчев от 11 клас е сред избраните осем единадесетокласници за пълна обменна стипендиантска програма Internationales Preisträgerprogramm на немската служба за педагогически обмен. Той участва в олимпиадата през миналата учебна година и още тогава бе отличен, но във връзка с настъпилата пандемия, програмата не бе реализирана и той не успя да посети Германия. Темата, по която направи проучване, бе свързана с преодоляването на прегради – физически, реални или въображаеми в съзнанието на хората.

Възпитаниците на ЕГ „Христо Ботев“ не изневериха на традицията и чрез тазгодишното си представяне и записаха името на училището отново сред най-добрите осем в страната. Елиф Махмуд от 10 клас спечели стипендиантската награда Deutschland plus на Немската служба за педагогически обмен. Тя направи свое проучване на тема „Расизъм“ и бе избрана заедно с още 8 ученици от други езикови гимназии. Предвид обстоятелствата, свързани с пандемията и двете стипендиантски програми тази година ще бъдат проведени онлайн.

Почти едновременно с новината за успехите на Борислав и Елиф, в Гимназията посрещнаха и вестта за резултатите от друга немскоезична надпревара. В конкурс за есе на немски език на тема „Ерих Фрийд за нас днес“, организиран за ученици и студенти от катедра „Германистика и скандинавистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, премервайки сили със студенти, изучаващи немски език, втора награда спечели Есра Юсеин от 12 клас, а единадесетокласникът Борислав Енчев е с трета награда. Конкурсът е посветен на 100 годишнината от рождението на австрийския поет и есеист Ерих Фрийд и изискваше от участниците да изберат негово стихотворение да представят мнение в есе на немски език, отговаряйки на въпроса : Какви послания носи това стихотворение за нас и за нашето време.

Пак в тези дни бе достойно оценено представянето на възпитаниците на училището в олимпиадата по немски език, организирана от МОН. За участие в национален кръг бяха допуснати 4 ученици от немските паралелки:

Лара Себахтин Нури от 8 клас с пети резултат, Нарин Танер Мехмед от 11 клас с пети резултат, Борислав Веселинов Енчев от 11 клас с втори резултат и Стела Миткова Ненкова от 12 клас с втори резултат. В деня на предстоящото провеждане на надпреварата, на родна територия, те традиционно ще представят не само себе си, но и област Кърджали, защитавайки авторитета и името на своето училище, премервайки сили със свои връстници от елитни езикови гимназии в страната.

Всички тези успехи учениците постигат благодарение на неуморния труд на своите учители по немски език, които умело, професионално и с много грижа и всеотдайност ги водят по нелекия път в усвояване на езика. Призвание за тази висока мотивация у ученици и учители е и фактът, че Езиковата вече за втори пореден път бе избрана да бъде домакин на националния кръг на олимпиадата по немски език през месец април.

Пожелаваме много бъдещи успехи на всички ботевци.

Източник ->