Картинг училище 2

Второто Картинг училище по проект ,,Бъди НЕзависим” на Сдружение ,,Омега”, отново се проведе на картинг-пистата в Хасково. Младежите от целевата група (15-19г.) се записаха броени часове след обявяването на събитието в социалната мрежа Фейсбук.

Картинг училище 2 премина с лекция за безопасност на движенията на пътя като се анализираха основно проблемите за многобройните пътнотранспортни произшествия, предизвикани от млади шофьори след употреба на алкохол и наркотици.

„Според доклад на Държавната агенция Безопасност на движението по пътищата, шофирането в нетрезво състояние и употребата на наркотици е сред най-основните за причини за настъпване на тежки ПТП. Проблемът е реален и всяка нова жертва допринася за черната статистика и „войната“ на пътя.“, каза Веселина Юрукова, ръководител на проекта.

Преди да стартира същинската част екип на младежкият отряд на БЧК направи демонстрация по първа помощ. Зад волана младежите изпробваха шофьорските си умения и събитието премина без премеждия.

Послание за спазване на правилата на пътя, отправиха младежите към участниците на пътя – автомобилисти и пешеходци. Инициативата цели да напомни на всички, че трябва да се замислят лично за своето поведение на пътя, да анализират грешките и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение. Сигурността на движението по пътищата на всички хора зависи от личния принос и отговорност на всеки един от нас. Възпитанието и насърчаването на  добронамереност, дисциплина и толерантност ще осигури една по-здравословна и безопасна среда на пътното платно.

Проектът „Бъди НЕзависим“ е част от Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 година.