Сдружение „Омега“ с инициатива „Арт срещу Хазарт“

 

Сдружение „Омега“ с инициатива „Арт срещу Хазарт“

Един от основните фактори за изпадане към зависимости е липсата на градивна ангажираност и планиране на ежедневието на младите хора. Те често споделят, че са посягали към цигари или алкохол от скука и  отсъствието на  идеи за осмисляне на свободното време, особено през почивните дни. В тази връзка по повод празника на град Кърджали Сдружение „Омега“ организира и проведе арт-ателие “Рисуване и фреш“. Целта бе чрез изкуството да се повлияе  позитивно върху  младежите в град Кърджали като се промотират  здравословен начин и пълноценно прекарване на свободното време срещу зависимостите от алкохол, цигари, наркотици, интернет, видео-игри и др.

30 млади хора създаваха своите произведения на изкуството под зоркия поглед на известната местна художничка Мая Мечева, която разясняваше основни техники в рисуването. По време на арт заниманието младите хора се подкрепиха с фреш и топла чаша чай. Събитието се проведе на открито при спазване на препоръчаните мерки от Министерството на здравеопазването.

В края на творческия ден младите хора споделиха, че много им допадат подобни арт-занимания, но за съжаление в града рядко има такива инициативи и благодариха на организаторите за отлично прекараното време.

Дейността е част от проект “Бъди НЕзависим” по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по Закона за Хазарта 2020г., на Министерство на младежта и спорта.