Водещи лекари ще извършват безплатни изследвания за рак на гърдата в Момчилградско

Мобилни екипи от водещи български лекари ще извършват безплатни изследвания и профилактика за рак на гърдата в община Момчилград догодина. Тове беше договорено на работна среща между изпълнителния директор на Университетската АГ болница „Майчин дом“ в София проф. д-р Иван Костов и кмета на Момчилград Илкнур Кязим. Срещата беше осъществена със съдействието и участието на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер. На разговорът присъстваха колегите й народните представители Ерол Мехмед и Адлен Шефкет, директорът на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ д-р Младен Къров, председателят на Общинския съвет Ерсин Юмер и ресорния заместник кмет Гюлюзар Исмаил.

„Грижата за здравето на хората в общината е една от основните и последователни политики, които провеждаме. Целта ни е да осигурим достъп до здравеопазване за всеки един наш съгражданин, независимо дали той живее в града или в отдалечена махала. Надяваме се, че с провеждането на безплатните изследвания ще достигнем до много жителки на община Момчилград и ще им бъдем полезни. Това е и причината основната ни цел да бъде разкриване на детското отделение в болницата“, заяви Илкнур Кязим. По време на срещата бяха обсъдени различни възможности, свързани с развитието на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“. Сред вариантите е сътрудничество с големи болнични структури и медицински центрове, разкриване на нови форми за долекуване, привличане на нови лекари и медицински екипи в отделенията.

Д-р Нигяр Джафер отбеляза, че голяма част от пациентите са склонни да се лекуват в общинските болници, а държавата трябва да намери способи за тяхното оцеляване. По думите й сериозно препятствие е липсата на промени в системата за специализация на младите лекари.

„По отношение на материалната база болницата в Момчилград конкурира голяма част от здравните заведение и в столицата, и в цялата страна“, констатира изпълнителният директор на „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов. Той посочи, че в началото на 2021 година планираните изследвания на мобилните екипи в населените места на територията на Община Момчилград могат да бъдат факт.

Илкнур Кязим и екипа й обмислят с провеждането на мамографски прегледи да се постави началото на безплатни медицински изследвания в различни области, свързани със здравеопазването на хората.

Източник ->