Учениците от ЕГ „Христо Ботев“ с Live-Stream от Берлин

На 1 октомври учениците от немските паралeлки в ЕГ „Христо Ботев“ участваха виртуално в заключителното събитие на проекта „Jugend debattiert International”, което се провежда в столицата на Германия. Онлайн събитието бе открито с поздравления на д-р Волфганг Шойбле, председател на Бундестага, който във видео обръщението си пожела на дебатантите да избягват популистките изказвания, а обективно да коментират демократичните процеси със силата на точните данни, анализи и реални аргументи. Той не пропусна да поздрави в аванс и немскоговорящата общност с наближаването на Деня на немското единство на 3 октомври.

Ботевци заедно със своите връстници от Централна, Източна и Югоизточна Европа обсъдиха два онлайн дебата на следните теми:

„Трябва ли да има минимален праг при избори за Европейския парламент?“ и

„Трябва ли системите за лицево разпознаване да бъдат забранени за видеонаблюдение в публичното пространство?“.

Учениците коментираха аргументите за и против и изразиха лична позиция по проблемите както за видео наблюдението на обществени места, така и за европейския изборен процес.

В проекта участват представители на 14 държави, а право на участие имат единствено училищата, в които учениците се обучават по програмата за придобиване на Немска езикова диплома.

Езиковата гимназия от 20 година е DSD – училище, а в проекта за младежки дебати се включва от самото начало на състезанието в България преди три години и от тогава е фаворит сред участниците.

Ежегодно учениците от ЕГ „Христо Ботев“ достигат до Националните или Международни финали на състезанието по дебати. Успехите им се дължат на отличната екипна работа на двама преподаватели – Нигяр Наим, учител по немски език и Марина Димова, учител по философия на немски език, която през следваща седмица ще представя България в Годишната среща на участниците в проекта в Берлин.

Източник ->