Инж. Хасан Азис: Третомартенското кафе е символ и послание

Традиционно Третомартенско кафе в Кърджали събра отново на една маса кмета, попа и мюфтията. Домакин на срещата и тази година бе дългогодишният учител Байрам Юсеин, който ни припомни, чепрез 2020г. се навършват 16 години от първото кафе на толерантността. За символиката на този акт говориха и останалите участници в дългогодишната традиция, а кметът на община Кърджали каза:

„Кафето на толератността и заедността е една традиция, която ни задължава, защото когато поставихме началото преди 16 години, ние го започнахме като форма на послание, което ни задължава да го продължим. Ако това кафе не ни събира, то в общественото съзнание ще възникне въпросът какво се е случило. Аз, обаче не си представям 3 март без него.

Тези 16 години, през които ние продължаваме традицията, ни дават нещо друго, а то е да говорим за преходните и непреходни неща в нашето ежедневие. Хората сме преходни, но това, което се опитваме да направим чрез символа на третомартенското кафе, е да покажем един модел на съжителство. Ние не го откриваме. Ние само показваме, че той е бил, е и ще продължава да бъде. Въпросът е, че в него трябва да се вдъхне нов смисъл и послание, а то е да живеем нещата извън думите, които изричаме. Затова и днес, бих казал, че Третомартенското кафе е още един знак, който ние се опитахме да създадем в Кърджали и да го покажем не толкова на външните хора в страната и чужбина, а на самите нас.”

Преди да седнат заедно на масата за традиционното Третомартенско кафе, дългогодишният учител Байрам Юсеин закичи с мартеници кмета, попа и мюфтията, а жестът бе върнат към него от инж. Хасан Азис, който честити на всички Националния празник и им пожела здраве и благоденствие.

Kardjali.bg

Източник ->