Хиляди станаха съпричастни на празника на Кърджали

„Песен за Кърджали“ в изпълнение на хор „Незабравки“ даде началото на общоградското тържество в Градската градина по повод Деня на Кърджали 21 октомври. Гвардейският отряд на Езикавата гимназия „Христо Ботев” и мажоретният състав на СУ „Отец Паисий” представиха свои танцови композиции под ритъма на възрожденски песни. А кърджалийции за пореден път аплодираха бурно техните изпълнения.

Последва едноминутно мълчание в почит на загиналите за свободата на Кърджали и България, а венци и цветя бяха поднесени от името държавни и общински институции, синдикати, социални домове, военно-патриотични организации, политически партии, кандидати за кмет на общината, граждани и гости на Кърджали. Близо 40 венци бяха положени пред Паметника на освободителите в Градската градина.

Слово за освобождението на Кърджали и Източните Родопи поднесе вр.и.д. кмет на Община Кърджали инж. Катя Митовска. В него тя насочи вниманието към два от символите на Кърджали пред, които всички са изправени, а именно Паметникът на Освободителите и пеещият градски часовник и подчерта:

„Когато отново се събираме заедно да отбележим поредната годишнина от освобождението на нашия град, когато заставаме в подножието на паметника-костница и поднасяме нашите цветя като израз на нашата признателност, неминуемо се обръщаме назад във времето. Погледът назад не е само, за да получим поредната доза гордост или самочувствие. Подвигът и саможертвата на войниците биха имали смисъл, ако днес можем да се наречем достойни техни потомци; ако днес не изпитваме срам от прояви на малодушие и безчестие; ако чувстваме, че носим свободата в душите си. Така, както са я носили и защитавали онези 600 000 души, свикани под бойните знамена на България през есента на паметната 1912 година.“

В края на словото си инж. Митовска честити празника на всички жители и гости на община Кърджали с най-топли и искрени пожелания за здраве, висок дух, красиви делници и празници и пожела: „Нека да помним миналото, за да можем да градим успешно и мъдро бъдещето; да сме добронамерени и човеколюбиви; да се радваме на децата си и да почитаме родителите си; да вярваме в себе си и уверено да вървим напред.“

Общоградското честване пред паметника на Освободителите продължи с изпълнения на творчески колективи от общината, а от 17,00 часа ще започне откритата сцена на талантите, организирана от ОДК. Ще бъде открита и фотоизложбата на клуба по фотография „Обичам те Кърджали“.

Kardjali.bg

Източник ->