В библиотеката откриха изложба посветена на 80 години от обявяването на 21 октомври за Ден на Кърджали

Изложбата „80 години Ден на Кърджали. Поглед към старите периодични издания” бе открита във фоайето на Библиотеката в навечерието на 21 октомври – Деня на Кърджали. Материалите са издирени и подготвени от отдел „Краезнание”. Представени са за първи път публикации, поместени в старите вестници, излизали в Кърджали, според които през 1939 година, тогавашният кмет Георги Димитров обявява 21 октомври за Ден на Кърджали. Това е датата, на която родопският град е освободен от османско иго. Изложбата съдържа и материали за откриването и освещаването на Паметника на освободителите, проведено на 28 май 1939 г. Във витрините са включени и снимки от тези събития. Представени са и спомени на участници в освобождението на Кърджали през 1912 г.

Част от старите публикации, които са представени в изложбата, са издирени от масивите на Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив. Сред тях и авторски материали на Мара Михайлова в пловдивските вестници вестниците „Борба“, „Воля“ и „Мир“.

Изложбата може да бъде посетена до края на месец октомври от нашите читатели, и от всички, които се интересуват от историята на нашия град.

Kardjali.bg

Източник ->