„Млади граждани в действие“ в Кирково

cof

 

Какви са последствията от апатията в обществото и как младежките потребности да станат приоритет на отговорните политици бе темата на поредното обучение на Сдружение „Омега“ по проект „Младежко презареждане 2”, по програма   на Еразъм+. В Кирково 30 „Млади граждани в действие“ в рамките на три дни дебатираха за свободата на изразяване, фалшивите новини, възможностите за гражданска активност и инициативи.  Младежите участваха в играта за опознаване “Адвокат”, в която трябваше да защитят правата на връстницте си в различни области и проблеми на обществения живот. Освен че се опознаха, младежите се научиха практически да ценят чуждото мнение и да откриват съмишленици за общи каузи. Младите хора бяха запознати детайлно с целите на проекта и планираните дейности в рамките на обучението и дебатираха по темата за личния избор – да бъдем активни или пасивни, позоваха се на личен опит и сблъсъка с липсата на сензативност към случващото се около тях. Решаваха казуси за последствията от личния избор като ги свързаха с лекцията за възможностите на гражданските инициативи.

Работата по тематични групи за изготвяне на “Наръчник на младия гражданин” предизвика сериозна конкуренция сред младежите, които споделиха, че  са много горди да участват в създаването му, защото рядко някои се допитва до тях от какво имат нужда и какво наистина ги интересува.

В края  на обучението всички участници получиха сертификат Youthpass, който е признат в Европа и сертифицира придобити нови знания, умения и социални компетенции.