„Младият гражданин в действие“ събра младежки лидери от три общини

Младият гражданин в действие“ събра младежки лидери от три общини

В периода 19-21 октомври в с. Кирково се проведе обучение на тема „Младият гражданин в действие“, организирано от сдружение „Нови перспективи“. Дейността е част от проекта „Моето бъдеще е в моите ръце“, финансиран по Националната програма за младежта на Министерството на младежта и спорта. В рамките на три дни 24 млади хора от Ардино, Момчилград и Кърджали се обучаваха в два модула.

Първият модул бе ”Гражданско образование”, ориентиерано към въвеждането на младите хора в значими теми на социалния живот и на тяхното място в политическото, културното, социалното и икономическо пространство.

Вторият модул: “Кариерно ориентиране“ бе организиран като допълваща дейност за познавателна насоченост на младежите към света на професиите, интересите и реализиране на цели.

Целта на обучението бе младите хора да оптимизират уменията и познанията си в сферата на конкретните граждански практики и кариерно реализиране, да бъдат допълнени и развити техните възможности за утвърждаването на младежките потребности в обществото.

На фокус бяха теми как да комуникират своите виждания и ценности с институциите в България и ЕС и изборът на кариера като комплексен избор между реалност – интереси – способности – ресурси.

Предстоят още три изнесени обучения, включително и посещение на Народното събрание като проекта ще приключи с голям кариерен форум в град Кърджали през месец януари.