Отличиха най-успешните за Ардино

Гюнер ШЮКРИ

Кметът на община Ардино Ресми Мурад откри фотоизложба „10 причини да остана в моето Ардино“, която представя най-значимите 10 обекти, които са променили живота на ардинчани през последните години. Церемонията се проведе в петък в заседателната зала на Общинския съвет и бе подготвена съвместно от общината и вестник „Стандарт“. Тя е част от националната кампания на вестник „Стандарт“ – „Моят град“.

Специално в подкрепа на кампанията в Ардино пристигнаха главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова, председателят на Контролния съвет на Националния борд по туризъм доц. д-р Румен Драганов, директорът на Централния клон на ОББ в Кърджали Христина Димитрова. Събитието уважиха още областният лидер на ДПС Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, началникът на Районното управление в Ардино Щилян Узунов, шефът на местната пожарната служба главен инспектор Калин Грудев.

„За мен е особено приятно и вълнуващо да бъда част от инициативата на вестник „Стандарт“, която отразява обективно дейността на общините. Горд съм, че Община Ардино е забелязана от една национална медия, която вижда това, което ние съвместно всички го правим в нашия град, нашата община“, заяви в своето приветствие кметът Ресми Мурад. Той представи подробно всяко едно от 10-те ключови теми за общината, показващи положителното й развитие. Сред тях са административното обслужване, здравните и социални дейности, възможностите за спортуване, инвестиции в предприемачеството и нови работни места, качественото образование, обновяването на жилищни и административни сгради, подобрената инфраструктура, богатото културно наследство, туризмът.

В рамките на церемонията кметът Ресми Мурад, областният лидер на ДПС Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, председателят на Контролния съвет на Националния борд по туризъм доц. д-р Румен Драганов и Стела Събева, межиджър в ОББ в Кърджали наградиха личности с изявени таланти и постижения, както и местни фирми и организации, които имат принос за развитието на общината. Наградите бяха в пет категории – „Икономика“, „Култура“, „Образование“, „Спорт“ и „Дарителство“.

В категория „Спорт“ безапелационно бяха номинирани Сиделя Мутлу, състезател на Спортния клуб по тенис на маса „Юнак“ и футболният талант Ивайло Тенекеджиев.

Сиделя се класира на 6-то място на Европейското първенство за мини кадети в Страсбург, 5-то място (Топ 16) в Брюксел. Носител е на златни медали от републикански първенства. Привлечена в националния отбор по тенис на маса до 15 години. А Ивайло бе сред най-добрите млади футболни таланти в страната за 2018 година.

С признание към местния бизнес бе присъдена награда „Икономика“ на фирмата „Артекс“ АД, която произвежда прежди и тъкани за вътрешен и външен пазар. „Артекс“ е единствената фирма производител на кардни рингови прежди в България и на Балканите. Отличен бе и младият предприемач от Бял Извор Ахмед Мемиш, който има реализиран проект по подхода „Лидер“ в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Пакетаж на хранителни продукти, дистрибуция и търговия.

В категория „Култура“ наградата бе присъдена на градското читалище „Родопска искра“. Отличието получи председателят на читалищното настоятелство Юксел Исмаил. Към духовното средище функционират пет любителски художествени състава с общо 70 участници. Най-изявените от тях са танцовата формация „Балканика“, женската фолклорна група за родопски песни, фолклорната група за автентичен турски фолклор. Участват активно в общински, регионални, национални и международни фестивали и са лауреати и носители на почетни награди. От 2006 до 2018 година имат общо 434 изяви.

В категория „Дарителство“ приза получи управителят на Военно-спортния клуб „Laserwar Balkans” в Ардино Евгени Смирнов. През 2017-2018 година е организирал дарения, които възлизат на над 48 000 лв. в сферата на обществения живот, здравеопазване, култура и спорт.

СУ „Васил Левски“ бе отличен в категория „Образование“. Наградата получи директорът на учебното заведение Аника Петрова. В образователната институция се обучават 449 ученици от I до XII клас. Училището е средищно и е с традиции в областта на спорта, участия в олимпиади и други публични изяви.

Източник ->