Приеха бюджета на община Кърджали за 2019 година

С 23 гласа „за”, 12 „против” и един „въздържал се” днес бе приет общинският бюджет на община Кърджали за 2019 година. Преди това съветниците гласуваха направените две предложения от страна на Радослав Милев от РБ и от председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа.

Милев предложи да не могат да се прехвърлят средства от една в друга места дейност в частта „разходи”. То бе отхвърлено с 23 гласа „против”.

Предложението на Раиф Мустафа бе единодушно подкрепено с 35 гласа „за”, с което в капиталовия списък се включва водоснабдяването на селата Болярци, Черна скала, Конево, Бяла поляна и Перперек.

След продължилия близо 2 часа дебат годишната план-сметка бе приета. Размерът на Бюджет 2019 е 63,2 млн.лв. е размерът на Бюджет 2019 на община Кърджали. Увеличението спрямо миналата година е със 7 процента, а то се дължи на завишени държавни трансфери за делегираните дейности за 2019г., както и на неусвоен преходен остатък от 2018 г.в размер на 3 332 521лв., основно от капиталови средства.

От предвидените приходи в размер на 63,2 милиона лева, 41 131 573 лева са средства от централния бюджет. Това представлява ръст с около 22 на сто спрямо 2017 година. Предвидените местни приходи са 22 168 427 лева.

По време на дебата съветникът от БСП Георги Кючуков обоснова отрицателния вота на групата си с двете неприети предложения, а именно детските градини да се освободят от такса и да бъде решен въпроса с нощна аптека на Кърджали.

Радослав Милев отново изрази недоволство от факта, че според него в капиталовия списък има обекти, които не се реализират и се прехвърлят от година в година.

Според председателят на групата съветници от ГЕРБ Огнян Иванов усвояването на евросредства е пълен провал, защото „не е нормално да изтупваш от прахта стари проекти, които не са актуални”. По думите на Иванов в следствие на управлението на екипа на инж. Хасан Азис „община Кърджали се е превърнала в неугледен и изостанал район”.

В отговор на поставените въпроси и критики кметът инж. Хасан Азис защити духа и философията на Бюджет 2019, като го определи като инвестиционен със социална насоченост. Градоначалникът изтъкна, че инвестиционната програма е в размер на 26 500 000 лева, като само 2 699 000 лева са от републиканския бюджет, а собствените средства са с 200 000 лева повече. Около 80 процента са и средствата, привлечени от ЕС благодарение на усилията на община Кърджали.

Темата за детските градини инж. Хасан Азис остави отворена, а за денонощната аптека се ангажира, че в рамките на два месеца ще предложи решение на този проблем, минаващо през разговор със собствениците на аптеки в общината.

На упрека на съветника Огнян Иванов, че усвояването на европейски средства е пълен провал, кметът отговори, че това не е така и даде пример с проекта за образователната инфраструктура за 14 милиона лева, от които само 37 милиона лева е съфинансирането от страна на общината.

В рамките на дебата постъпиха и предложения за реновиране на улици, тротоари както и такива, свързани с осветлението на града и недостига на средствата за инвитро процедурите. За тротоарите кметът отговори, че са включени в капиталовия списък, а за инвитро процедурите – че общината никога не е отказвала средства за тях.

Kardjali.bg

Източник ->