Десетокласници се учат на съдебни процедури

В Деня на отворените врати в Съдебната палата в град Кърджали учениците от 10-те класове на СУ”Петко Рачов Славейков” посетиха авторитетната институция, продължавайки създадената в последните години традиция. Гимназистите бяха посрещнати топло от съдиите Дарина Байданова, Здравка Запрянова и Виргиния Еленчева.

Те ги заведоха в съдебната зала, където им разказаха как протича един съдебен процес. С опростени примери и ролеви игри, представителите на съда показаха нагледно и обясниха на учениците как могат да потърсят своите права и как да заведат дело, ако им се наложи.

За да бъдат напълно запознати със своите права и задължения като граждани на правова държава, десетокласниците получиха като подарък Конституция на Република България.

Гостоприемните домакини показаха на гимназистите своите работни места в съдебната институция. Младежите си тръгнаха удовлетворени от информацията, която получиха, и с нетърпение очакват следващата среща с наставниците им.

Отговорник от името на училището за съвместните дейности с представителите на Съдебната палата е Руса Бориславова – учител по история и философски цикъл.

Източник ->