Хасан Азис: Макар и трудна, 2017 година бе успешна и ползотворна за Кърджали

За мен като кмет на община Кърджали, а и за моя екип, 2017 година ,макар и трудна, беше и много успешна и ползотворна, с реализираните основни приоритети в политиката на общината, които си бяхме поставили в началото на годината като продължение на приоритетите ни от началото на този наш мандат. Ако трябва да изброя основните неща, които свършихме и които бележат нашето развитие, мога да започна с последната награда, която община Кърджали получи, а това е спечеленото първо място в категория „Паметници на културата“ в Националния конкурс „Сграда на годината 2017“ с проекта“Перперикон – минало за бъдеще“ за извършване на консервационно-реставрационни работи и експониране на античен и средновековен град Перперикон. Тук бих подчертал, че проектът за Перперикон е един от най-важните туристически проекти не само за община Кърджали, но и за областта, и за цялата страна.

През 2017 година реализирахме най-мащабната инвестиционна политика в община Кърджали през последните 50-60 години за ремонт и обновяването на образователната инфраструктура. За над 15 милиона лева, осигурени по европейски проекти, община Кърджали ще обновява училища и детски градини. След саниране и вътрешно обзавеждане, децата на Кърджали ще имат най-добрите, на европейско ниво, условия за учене. И тази година бяха извършени множество ремонти на училища, детски градини и пътища в населените места.

През 2017 година стартира един особено важен, очакван от кърджалийци проект, свързан със санирането на жилищните блокове. Вече сме към края на завършването на 29 блока, които основно променят облика не само на кв. „Възрожденци”, центъра на града и в кв. „Веселчане”, но и създават и по-добри, по-комфортни условия на живот за хората. Санирането беше един много важен проект за нас, много коментиран в различни аспекти, но така или иначе община Кърджали успя да преодолее всички и административни и други препятствия, за да можем да приключим успешно този проект. Тук използвам случая да благодаря на всички кърджалийци за здравия разум и за това, че повярваха и на кмета, и на ръководството на общината, че проектът ще се реализира.

За нас особено важно е развитието на Кърджали, не само по отношение на инфраструктурата, но и за осигуряване работа за жителите на общината. В тази връзка съм щастлив, че още една голяма мултинационална компания с българско участие реши да инвестира в Кърджали в производство на високо технологични устройства, които ще намерят приложение в целия свят и ще осигурят работа за над 100 високо квалифицирани работници през следващата 2018 година.

Важно и радостно също е, че тази година спортът бе източник на гордост за всички кърджалийци с успехите на нашите спортисти. Само преди няколко дни избрахме „Спортист на годината” и отчетохме, че през 2017 спортът в Кърджали е достигнал едни от най-високите си постижения. Имаме завоювано едно вицешампионско място по канадска борба на световно първенство, две европейски шампионски титли по бокс и автомобилизъм, спечелен Балкански приз в оф-роуда и множество републикански шампиони в различните спортове. Футболният клуб „Арда” донесе очаквани от десетилетия емоции на кърджалийци. Той ни зарадва с успехите си като най-добрият отбор в своята група, преследвайки амбициозната задача за класиране в следващата професионална футболна група. Очакванията са, че ФК„Арда” ще продължи своя победоносен ход и ще стигне до А-професионална група.

Освен инвестициите в образователната инфраструктура, обявихме 2017 година и за година на инвестициите в спорта. Илюстрация за това е приключването на мащабния проект на стадион „Дружба”, който след ремонта ще бъде един от трите най-добри стадиони в страната. Дългоочаквана новина за всички кърджалийци е, че до края на 2017 г. ще отвори врати и закритият плувен басейн. Вече са завършени всички строително-монтажни дейности по съоръжението, водата е топла и Кърджали ще може да се радва на закрит плувен басейн точно преди Нова година .

Пожелавам 2018 година да бъде здрава, да бъде мирна и успешна за всички жители на общината. Да си пожелаем успешна реализация на всички наши проекти, които сме заложили през годините. Нека всички се помолим нашият град да бъде едно добро място за живеене. Да продължаваме да изграждаме Кърджали като най-толерантният град, като столицата на толерантността в България и Европа.

Източник ->