Баба Фатме от Падина стана на 100 години

Гюнер ШЮКРИ

Община Ардино поднесе специални поздрави на поредната столетничка в общината. Това е баба Фатме Чаушева от Падина. Кметът Ресми Мурад посети възрастната жена в дома й в махала „Падина“, като й поднесе искрените си пожелания за здраве, дълголетие и спокойни старини.

Да честитят празника дойдоха председателят на общинския съвет Сезгин Байрям и секретарят на общината инж. Кемал Алиев.

Тук бяха ощедъщеря й Айше, синът й Хасан, местният общински съветник Шинка Аврамова, която е съпруга на един от нейните внуци,кметът на Падина Кямил Кичуков, бившият главен мюфтия Фикри Сали.

По случай кръглата годишнина Ресми Мурад и Сезгин Байрям връчиха на баба Фатме Поздравителен адрес и подаръци.

Изключително развълнувана баба Фатме благодари сърдечно на ръководството на общината за оказаното й внимание. По повод стогодишния си юбилей тя бе спретнала лично вкусен качамак с телешко месо и сирене, за да почерпи гостите.

„Цял живот съм работила на тютюневите ниви от залез до зори. Отгледала съм с любов седем деца. Днес съм много щастлива, че в този момент от живота ми всички деца, внуци, правнуци, снахи, роднини и близки са тук, за да споделят празника ми. Доволна съм, че са здрави и всичките са поели по своя път“, заяви баба Фатме. Интересен факт от нейния живот е, че през 80-те години на миналия век, когато никой от района не е бил гурбет в чужбина, един от нейните синове Алекси дълги години е работил в Тунис. А сега това е масово явление в региона. Баба Фатма има много внуци и правнуци, които живеят, работят и учат в престижни университети в САЩ, А нглия, Германия, Холандия.

Баба Фатмае родена на 26 ноември 1917 година в Падина в семейството на тютюнопроизводители и целия си живот е прекарала тук. На 17-годишна възраст се е омъжила за Мехмед Чаушев от Падина, който починал преди 16 години. Двамата са отгледали седем деца – две дъщери и пет синове. Днес възрастната родопчанка се радва на 16 внука, 26 правнука и 10 праправнука.

Снаха й Златка Димитрова, сподели, че въпреки преклонната си възраст свекърва й е много жизнена и паметлива. „Вижда добре, не ползва очила и дори може да готви. Най-много обича родопският качамак“, заяви Димитрова.

От община Ардино информираха, че на територията на общината има още 2-ма столетници – Рахиме Сеидова от Ардино и АйшеАлиходжова от Жълтуша.

Според тях пословичното дълголетие на живеещите в района хора се дължи на чистия въздух.

Източник ->