Пчеларово празнува с Езикова гимназия „Христо Ботев“

Там, където китните Източни Родопи снишават върхове и се сливат с Тракийското поле, се намира село Пчеларово. Оттук през октомври 1912 г. българските войници започват своя освободителен поход в Родопите.

Над 300 ученици от цялата област потеглиха на двудневен поход по стъпките на българската армия в Източните Родопи. Традиционната проява, организирана от Областна администрация в партньорство с Министерството на отбраната, е посветена на 105 години от Освобождението на Кърджали. 10 училищни отряда от Кърджали, Черноочене, Ардино, Кирково и Крумовград, гвардейците на Езиковата гимназия и Военно-патриотичните съюзи взеха участие в събитието.

На 20 октомври 2017 г. пред Войнишкия паметник в Пчеларово ученици от Езиковата гимназия почетоха подвига на 44 загинали в освободителните войни пчеларовци и просълзиха със своите слова потомците на героите, участниците в похода и гостите.Няма къща и род в Пчеларово, които да не пращат войници за ос

вобождението на Родопите и присъединяването им към Майка България.Участието на пчеларовци във войните е извор на самочувствие и национален оптимизъм за поколения българи, родени тук.

Времето ни отдалечава, поколението, което е живяло и участвало в тези събития, си е отишло от този свят. Но ние и потомците, които идват след нас сме длъжни с национална гордост и самочувствие да ги възраждаме и съхраняваме.Младите гвардейци на гимназията, фанфарния оркестър и представителните отряди от ученици бяха посрещнати като пазители на родната памет.

Денят бе един открит урок и завет по родолюбие към най-младите потомци на героите от Пчеларово, към бъдещето на България. И ние, Ботевите възпитаници, като участници в похода, отправяме своето послание – Да знаем и да помним! За да бъдем!

Източник ->