Ден на европейските езици в Езикова гимназия „Христо Ботев“

Езикова гимназия „Христо Ботев” отново превърна в свой празник Европейския ден на езиците. От 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици. Европа разполага с истинско езиково съкровище: 24 официални езици и повече от 60 на местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. С цел да насочат вниманието към това огромно езиково богатство, Европейският съюз и Съветът на Европа поставят началото на тази инициатива и се грижат за отбелязването на този празник. Всяка година на тази дата навсякъде в Европа се организират различни мероприятия с цел да се популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа, да се окуражи изучаването на чужди езици във всяка възраст и да се насърчи междукултурното разбирателство.

За поредна година Денят бе отбелязан от осмокласниците в Езиковата, които тази учебна година започват да изучават интензивно английски, немски и френски езици. Възпитаниците на гимназията са известни с умението си да съчетават полезното с приятното и затова за всички желаещи през целия ден бяха организирани интересни игри – те четоха думи и текстове на езици, който не знаят, но искат да научат. Мотото на деня бе: „Хайде да се запознаем с езиците в Европейския съюз”.

По идея на Патрик Ларсън, доброволец по програма Фулбрайт в училището, ботевци се включиха в състезание за разпознаване на различните европейски езици. През целия ден най-малките възпитаници на гимназията се опитваха да отгатнат значението на различни познати и непознати за тях европейски езици и да се мотивират за тяхното изучаване. Забавлявайки се и печелейки награди, осмокласниците научиха любимите си думи на много чужди езици. Накрая всички стигнаха до убеждението, че езиковото многообразие е важно средство за постигане на разбирателство в отношенията между хората.

Източник ->