Цвета Караянчева: Категорично подкрепяме и защитаваме и защитаваме интересите на българите в Украйна

Заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева се завърна от двудневно посещение в Украйна, където проведе срещи с българската диаспора в Одеса и Запорожието. Визитата бе по повод 155-та годишнина от преселението на българите в Таврия. Българската делегация, водена от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, разговаря с представители на Запорожката областна администрация и местните власти в Мелитопол, Приморск и Бердянск, посети Всеукраинския център за българска култура в Одеса и поднесе цветя пред паметната плоча на Христо Ботев в село Ботево, където се проведе Шестия областен събор на българите от Таврия,

„Заявихме категоричната подкрепа на страната ни в защита на българите в чужбина и съхраняването на техния език, традиции и култура. Общността ни в Украйна е гарант както за доброто партньорство между двата народа и разширяването на контактите между тях, така и за проевропейската перспектива на Украйна“, сподели Караянчева. През последните няколко години България последователно защитава териториалната цялост и суверенитет на Украйна и реформите по пътя на асоциирането й с ЕС.

Бяхме сред първите страни, които ратифицираха Споразумението за асоцииране и подкрепиха въвеждането на безвизов режим за украински граждани в ЕС, припомни Караянчева. Делегацията ни е получила уверението на властите, че новия закон за образованието няма да ограничи правото на изучаване на майчин език на 200–хилядното българско малцинство.“Тези хора са изключителни патриоти и ревностно бранят своите исторически корени“, обобщи Караянчева. По време на визатата двете страни са изразила готовност за съвместни културни и образователни инициативи и задълбочаване на връзките в туризма, земеделието и строителството.

Източник ->