Младежи раздадоха значки с апел за учебна година без наркотици и агресия

1000 значки във формата на розова фланелка – символ на деня за борба с тормоза в училище и надпис „Учебна година без наркотични вещества и агресия!”, бяха раздадени днес в 4 учебните заведения и едно читалище в община Кърджали. Инициативата е на младежите доброволци към Общинският съвет по наркотични вещества. Тя е провокирана от зачестилите случаи на агресия, а младежите са убедени, че с превантивните прояви като днешната и открити разговори по темата ще спомогнат за преодоляването на проблема. Значките от инициативата бяха изработени в рамките на месец, а днес достигнаха до младежите в СУ „Отец Паисий” , СУ „Йордан Йовков”, СУ „П.Р. Славейков”, ОУ „Климент Охридски” и читалище „Родопски фар”, съобщава kardjali.bg.

В света, който ни заобикаля и в който все по-динамично, но сякаш и все по-тревожно живеем, се сблъскваме с най-различни прояви на груба агресия и все по-уродливи форми на насилие, коментира секретарят на Общественият съвет по наркотични вещества Валентина Грудева. По думите й да преминеш от словесното общуване към грубите и арогантни форми на агресивно поведение и насилие е вече сякаш една съвсем съзнателно и рационално възприета стратегия за постигане на целите.

Стратегия, която от възрастните се предава като модел на поведение и преминава върху децата. „Чрез нашите младежи се опитваме да преборим именно тези практики. Радостно е, че все пак именно те са в основата на инициативата, което неминуемо ще доведе и до осъзнаване на грешното поведение и опасностите, до които може да доведе агресия в отношенията между връстниците”, допълни още Валентина Грудева.

Източник ->