С „Визуални метафори“ екипът на Арт движение КРЪГ посрещна художнички и кураторки от САЩ и Япония

С експериментална експозиция на две родени в края на 90-те в Кърджали авторки – Златина Точкова и Сибила Керелезова екипът на Арт движение КРЪГ посрещна в Арт галерията в Кърджали гостуващите в Дъждовница художнички и кураторки от САЩ и Япония. Общата експозиция под заглавие „Визуални метафори“ е първа съвместна акция на двете млади авторки, която включва 27 фотографии, колажи и фотоманипулирани изображения, заснети през последната година, опроделяни от самите тях „експериментални изследвания на ежедневието“. За Сибила Керелезова това е първа поява на кърджалийската артистична сцена и трето по рода си участие в художествен проект. Досега има 2 участия в изложби в София: „25 години от другата страна“ (2015) под патронажа на президента на РБ, и „Изгубени в превода“ (2017), организирана от Гьоте-институт. Два пъти е печелила националното състезание за ученици по ИТ и визуални изкуства в категория „Графичен дизайн“, а в момента е студентка по индустриален дизайн в Техническия университет. Златина Точкова е член на Кръг от 2013 г. и е участвала в различни творчески акции и изложби на организацията, в т.ч. и самостоятелни. В момента следва кинорежисура в НАТФИЗ. Експозицията на двете млади авторки беше концептуален фон на партито за „Добре дошли“, което Кръг организира за своите гости от Чикаго.

В центъра на галерията 8-те гост-художнички и кураторки от САЩ и Япония бяха посрещнати от специална артинсталация, създадена по техни авторски произведения и придружена с текстове и снимки. Всяка авторка беше представена на публиката с нейната конкретна творческа история, с разказ за участието й в живота на Чикагската ARC Галерия, създадена от жени, и в международния културен живот. В приветствието си зам.-кметът по култура Веселина Тихомирова подчерта, че опитът на Галерия ARC от Чикаго е особено ценен не само заради високите художествени постижения на артистите, а и заради богатия и безспорен опит на организацията им да подкрепя различни граждански каузи със средствата на изкуството, „без дискриминация спрямо пол, раса, възраст, класа, етнос, сексуална, духовна или политическа ориентация“. Тя пожела успех на двете дебютантки и на партньорите от Кръг и Галерия ARC от Чикаго в стремежа им да разширят не само изразните възможности на изкуството, но и приятелството между двата града – Кърджали и Чикаго.

За финал на събитието световно известната басистка проф. д-р Петя Бъговска изнесе мини рецитал за бас в Арт галерия Кръг. В статията La Voix Bulgaire-Petia Bagovska, публикувана в Double bassist (London, 2000) – едно от водещите световни музикални списания, авторът я поставя сред „жените-новатори, чиято дейност като педагог, солист и музикант, е с изключителен принос за развитието на световното контрабасово изкуство…”. От 2012 г. до 2015 г. проф. Петя Бъговска е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България, в момента преподава в Националната музикална академия и е член на Изпълнителния комитет на Международната организация на музикантите – FIM.

Kardjai.bg

Източник ->