Дъждовница събра много гости на Фестивала на терлика

В Дъждовница се проведе 11-тото издание на Фестивала на терлика. За втора поредна година той е част от националния календар на Министерството на културата за европейските дни на наследството. „Тази година темата в цяла Европа е „Наследство и природа: пейзаж от възможности” и затова избрахме да бъде отбелязана една непопулярна годишнина – 300 години от началото на отглеждане на тютюн у нас”, обясни на откриването Радост Николаева от Движение Кръг, организатор на проявата с подкрепата на община Кърджали.Гости на празника бяха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, народният представител Адлен Шефкед, зам.- кметовете на Кърджали Мюмюн Али и Веселина Тихомирова, също и кметицата на село Дъждовница Гюлхаят Керим.

„Дъждовница стана известна със своя терлик като събирателен образ на обичаите и традициите в Родопите. Но регионът е неразривно свързан и с отглеждането на тютюна, който изисква грижи повече от 9 месеца в годината. Тази култура от векове е част от битието на трудолюбивите родопчани. С тази основна дейност те са съобразявали и празниците си, даже и сватбите си. Затова днешният празник е израз на нашето уважение към хората, посветили почти целия си живот на отглеждане на тази култура”, каза инж.Хасан Азис. За гостите от чужбина той припомни, че тютюнът, произведен в Кърджалийско, е сред най – качественият в света и неслучайно някои сортове присъстват в най –търсените цигари на световния пазар.

И този път Фестивалът на терлика събра много хора от Дъждовница, околните села и Кърджали. Специални гости бяха художници и куратори от галерията за съвременно изкуство „ARC Gallery” /„АРК Галерия”/ от Чикаго, една от най-старите галерии в страната. Мостът бе осъществен чрез българската художничка Кина Бъговска, която от 2000 –та година живее в САЩ. Президентът на галерията от Чикаго Шери Нанзели благодари за добрите връзки, които са създадени и посочи, че е много приятно да бъде в Източните Родопи. Между творците бе и художничката от Япония Чиеко Юки, представител на галерията в Ямагата.

Присъстващите имаха възможност да разгледат документи, снимки и много предмети, свързани с тютюнопроизводството, изложени в музея на открито. Краеведът Минчо Гумаров, носител на наградата „Мултикултурният човек” за 2017 година, бе донесъл старинни запалки и табакера, чакмак от ръчно ковано желязо, изработен във Венеция отпреди 200 години, както и специален брой на в.„Краевед” от 1995 г , посветен изцяло на отглеждането на тютюна по българските земи. Присъстващите видяха и 3-метрова артинсталация на тютюн.

Богатата програма продължи с изпълнение на световноизвестната басистка проф. д-р Петя Бъговска, която сподели, че срещите в България са винаги най – вълнуващи, смесеният хор за автентичен фолклор при читалище „Родопски фар 1938”кв.Гледка, 86-годишната солистка Димитрия Кушкиева, танцовата група при читалището в село Широко поле.Народното веселие завърши с дълго хоро, на което се заловиха и млади, и стари. Фестивалът на терлика в Дъждовница завърши с празничен кешкек в местната джамия.

Kardjali.bg

Източник ->