Художници от Кърджали и Чикаго представиха изложбата „Старото и Новото“

Художници от Кърджали и Чикаго представиха изложбата „Старото и Новото“ . Откриването в Керимовата къща събра много приятели и ценители на изкуството. Сред гостите бяха областният управител Никола Чанев, депутатът Адлен Шевкед, Димитър Ганев –гл. специалист в Дирекция „Хуманитарни дейности” на община Кърджали, музиканти, писатели.

Експозицията представя 42 творби на 22 –ма американски и български творци – живопис, графика, акварел, колаж. Осемте художнички от Чикаго пристигнаха в Кърджали благодарение на Кина Бъговска, журналистка и художничка, родена в Момчилград, която от 2000 -та година живее в САЩ. Това е първият по рода си културен обмен между Дружеството на художниците в Кърджали, Дружество „Приятели на САЩ” и „Арк галери” и Образователна фондация от Чикаго.

„Впечатлена съм от изложбата, в произведенията на всички автори откривам много лична емоция, стил и експресивност”, сподели Пламена Рачева, известен изкуствовед, директор на Варненската галерия.

Шери Назали, президент на галерията в Чикаго благодари за изключителното гостоприемство на хората от Кърджали и изрази надежда, че контактите и партньорство ще продължат и занапред.

„Щастлива съм, че съм заедно с мои колеги. Благодаря за тази артистична атмосфера. Вярвам, че чрез изкуството ние променяме света, променяме мисленето на хората и най – вече можем да създаваме мостове между народите, между американската и българска култура”, каза Кина Бъговска.

След откриване на изложбата художниците Селма Тодорова, Краси Тодоров, Хари Атанасов, Владимир Чукич и Христо Габеров демонстрираха различни техники за рисуване – суха игла с преге, акварел мокро в мокро, рисуване с прах и вода.

Вечерта на изкуството и приятелството завърши с изпълнение на известната басистка проф. Петя Бъговска, преподавател в Музикалната академия.

Kardali.bg

Източник ->