Кърджали почете 132-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Стотици граждани и гости на Кърджали отбелязаха днес 132 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Традиционно събитието бе пред Паметника на Освободителите в градската градина. Гости на тържеството бяха заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, народният представител Адлен Шефкет, областният управител Никола Чанев, заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и Тунджай Шюкрю, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Венцислав Момчилов. От тяхно име и от името на други държавни структури, обществени граждански организации и политически партии бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на освободителите.

Слово за 132 годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия прочете заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова. В него тя подчерта, че само 7 години след Берлинския договор българите изненадват Европа с един акт, противостоящ на интересите на Великите сили, а именно: обявяват Съединението на Княжество България и Източна Румелия, с което е поправена историческата несправедливост, наложена от същите Велики сили.

„В тези съдбовни дни българите доказаха, че можем да разчитаме на собствените си сили , че когато сме единни, няма невъзможни неща. Общата кауза кара непримиримите дотогава либерали и консерватори да загърбят противоречията и разногласията си. И така същите тези българи от двете страни на Балкана на 6 –ти септември задружно са извикали „Да живее Съединението!“, каза в словото си заместник-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова.

След това последва празнична програма с изпълнения на медалисти от Националния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен, който се проведе през миналата седмица в Неделино, и на състави от Народно читалище „Родопски фар” в кв. Гледка.

Kardali.bg

Източник ->