Ще връщаме отпадналите от училище деца обратно в класните стаи

Междуинституционален механизъм ще връща отпадналите от училище деца обратно в класните стаи. 70 ученици отобласт Кърджали са извън системата на образованието и макар че това е нищожен процент от общия брой на учащите, проблемът е сериозен и следва да бъде решен преди да доведе до тежки социални последици. Това изтъкнаха участниците в първата работна среща за създаване на механизъм, чиято задача е да идентифицира напусналите и да убеди тях и семействата им се включат отново в учебния процес.

Неграмотността създава армия от трайно безработни. Хората без образование са неравнопоставени на пазара на труда, те са неконкурентоспособни, трудно се интегрират, а това носи негативи на цялото ни общество, изтъкна областният управител Никола Чанев, който откри срещата. Образованието е основен приоритет в програмата на правителството и държавата трябва да поеме твърд ангажимент за приобщаване на подрастващите към обучениетов клас с подкрепата на целия административен апарат, подчерта той.

Механизмът обединява усилията на училищата, РУО, социалните служби, Бюрата по труда, МВР, РЗИ, общините, ГРАО и др. Вече са сформирани работни групи, които ще действат в 37 обособени района на територията на област Кърджали. Целта е реинтеграция на напусналите училище и превантивна работа с потенциално застрашените от отпадане, обясни началникът на РУО Гроздан Колев.

В област Кърджали основният проблем е миграцията на децата от малцинствата и липсата на мотивация у родителите да ги образоват, а досега действащите механизми за контрол и санкциониране са се оказали неефективни, констатираха присъстващите.

Членовете на т.нар. междуинституционален механизъм за обхващане и задържане в образователната система на деца в задължителна училищна и предучилищна възраст ще се събират регулярно за обмен на информация и реализиране на конкретни мерки в подкрепа на подрастващите.

Източник ->