Изложбата на Георги Кочев събра много почитатели на изобразителното изкуство

Kochev-izlojba-2015В мило тържество се превърна откриването на изложбата на Георги Кочев в Дома на културата. Роденият в Кърджали художник, заминал да живее във Вашингтон през 2004 година, представи двадесет и три свои рисунки, професионално аранжирани от художничката Пенка Атанасова. Да уважат Георги дойдоха родителите му, негови приятели и съученици, колегите му от Дружеството на художниците, членове на Дружество „Приятели на САЩ” и ценители на изкуството. Община Кърджали бе представена от главния архитект Петя Назърова и главния специалист в Отдел „Култура” Димитър Ганев.

Kochev- izlojba 2015-2Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ”, разказа как се е родила идеята за тази изложба и изрази задоволството си, че в Месеца на Америка за първи път се представя кърджалийски творец, който живее в САЩ. Тя поздрави родителите на автора и поднесе букет цветя на майка му.

Тъй като първоначалната идея за скайп връзка не се състоя, бе прочетен кратък поздрав от Георги Кочев до приятелите и съгражданите му. В него той казва „В процеса ми на оформяне като художник, много неща са играли роля, но всички те са обединени от солидната образователна основа, която съм получил като ученик, студент и художник от групата на художниците в Кърджали. Смятам тази основа за изключително важна изходна точка винаги, когато пред мен има бял лист или платно.”

Kochev- izlojba 2015-3Владимир Чукич, председател на Дружеството на художниците в Кърджали, запозна присъстващите със спецификата на рисунката в изобразителното изкуство и изтъкна безспорното майсторство на Георги Кочев като творец, постигнато благодарение на академичното му образование в България и таланта, който носи. Златка Пеньова, директор на Обединен детски комплекс, си спомни за съвместната си работа с Георги Кочев. Тя припомни неговите проекти като Детска художествена галерия „Палитра” и стенописа в ОДК, реализирани съвместно с доброволците от американския Корпус на мира.
Развълнувана майката на художника Георги Кочев благодари на всички, дошли да видят изложбата и да кажат добри думи за сина й.

Проявата е част от Месеца на Америка в Кърджали, организиран от Дружество „Приятели на САЩ”, Община Кърджали и Посолството на САЩ”.

Снимки: Ваня Иванова

www.kardjali.bg