Нов успех за Езикова гимназия „Христо Ботев” – Кърджали

Към голямото семейство на младите математици-лингвисти на България се присъедини и Езикова гимназия „Христо Ботев” гр. Кърджали.

Единайсетокласничката Дилара Сарач от ЕГ „Христо Ботев” е първата ученичка за областта, класирала се за участие в Националната олимпиада по Математическа лингвистика, която се проведе от 29 април до 1 май 2017г. в град Смолян. Да се занимава с математическа лингвистика е предизвикателство, което тя прие в началото на тази учебна година заедно с още няколко ученици.

Математическата лингвистика не се изучава в редовните учебни занятия, обучението в училището се осъществява в извънкласна форма, индивидуално с ученици, които до този момент не са се занимавали с математическа лингвистика, но имат голям интерес. В процеса на работа през учебната година учениците откриха магията между математиката и лингвистиката, усвоиха основни понятия, запознаха се с видовете задачи в математическата лингвистика, научиха се да откриват езикови съответствия и явления в езици, които са им непознати и да ги описват и съпоставят с българския език чрез някои математически методи за моделиране.

И ето резултата – участие в Националната олимпиада по математическа лингвистика и много добро представяне на Дилара Сарач, единственият представител от област Кърджали. На събитието присъстваха 108 ученици от цяла България от възрастова група VIII-XII клас. Участниците се състезават в два кръга- индивидуално и отборно. В индивидуалното състезание те решават тема от три задачи. Във втория кръг поред указанията на журито, определено от Националната комисия, се съставят отбори от по 3 или 4 души, които работят съвместно върху една тема.

Успехът мотивира Дилара Сарач и нейните съученици да продължават да се занимават с математическа лингвистика, да участват в състезания и олимпиади. Доказателство за отличната подготовка е и професионализмът на преподавателите в ЕГ „Христо Ботев” и по-конкретно на госпожа Маргарита Стамова, която успява са събуди и поддържа интереса на своите ученици към математиката и лингвистиката.

Източник ->