Първа копка на обновяването на стадион „Дружба“

stadion-drujba-1

Първа копка за началото на основния ремонт на стадион „Дружба-I етап” бе направена днес от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. За събитието тук бяха и народните представители от ДПС Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед, Салиха Емин и Шабанали Ахмед. Тук бяха и председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, заместник кметовете Елисавета Кехайова, Юсеин Ахмед и Мухаррем Мухаррем. В церемонията участваха и представители на спортната общественост – новият шеф на БФС в Кърджали Тургай Али, бивши и настоящи спортисти и треньори.

Събитието започна с едноминутно мълчание в памет на Атанас Стоев Вълков – Ташката, бивш футболист на ФК“Арда“ с около 20 г.стаж в най-добрите години на клуба. Час преди това той бе погребан в гробищния парк на Кърджали.

stadion-drujba-2«Стадионът е построен през 1961 година и оттагава не е правен основен ремонт на обекта. Удовлетворен съм, че се намери начин да бъде осигурено финансиране за обновяването на стадиона. От собствени приходи общината ще дофинансира основните видове дейности, за което са предвидени с около 600 хиляди лева.» каза кметът инж. Хасан Азис. По думите му на 30 март трябва да приключи първият етап от ремонта, а надеждите са, че ще бъде финансиран и втория.

«В първия етап на обновяването са включени основен ремонт на обслужващата сграда, медийна кабина и сградата за продажба на билети. Ще бъде извършена подмяна на санитарното обзавеждане, настилка и облицовка и обособяване на санитарен възел за сектор «А». Ще бъдат подменени ВиК и ел. инсталациите, дограмата, хидро и топлоизолация на покрива, поставяне на топлоизолация и облицовка на фасадата. Предстои да бъде извършен още ремонт и на трибуните за зрителите. Ще бъдат укрепени пропадналите участъци, ремонтирана бетоновата настилка на всички сектори. Ще бъдат оформени пет сектора за зрители с монтирани 5250 нови седалки», очерта параметрите на основния ремонт на съоръжението градоначалникът.

stadion-drujba-3Той допълни, че проектът предвижда дейности и по футболното игрище. Предвидена е подмяна на дренажната система и изграждане на автоматична поливна инсталация, както и подмяна на естествената тревна настилка. В рамките на ремонтните дейности ще бъде актуализирана и настилката на лекоатлетическата писта, като се постави нова каучукова настилка с осем коридора.

От думите на кмета стана ясно още, че в първия етап на проекта за основен ремонт на стадион «Дружба» ще бъде благоустроена и територията на комплекса, което включва отводняване на района, поставяне на осветление на трибуните и изграждане на нова ограда с височина 2,5 метра по обиколката на стадиона.

stadion-drujba-4«Ние сме длъжници на спортната общ6ественост на Кърджали. Но от една година аз казвам че 2015 ще бъде годината на инвестициите в спорта в Кърджали. Знакови спортни съоръжения с години не са ремонтирани, сега това ще стане», коментира кметът инж. Хасан Азис. Той допълни, че приключва работата по закритият плувен басейн, започва работата по стадион Дружба, работи се и по малки спортни обекти в населените места от общината. «Така ние показваме нашето отношение към спортната общественост на Кърджали и в същото време изпълнение на дадените от нас обещания», каза още кметът.