„Седмица на професиите“ в Езикова гимназия „Христо Ботев“- гр.Кърджали

„Всеки има правото и потенциала да открие и следва ритъма на своя жизнен и професионален смисъл като уникална ценност и лична мисия“

В периода от 24-28.04.2017г. в Езиковата гимназия в Кърджали бе организирана и проведена инициативата „Седмица напрофесиите“. Дейността се реализира в рамките на проекта „Моето второ семейство”, по Програмата за детско и младежко развитие, основаваща се на подхода, при който се развиват и надграждат силните страни на децата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”.

Кампанията се провеждаза втора поредна година и целта й е да покаже вдъхновяващи истории за професии, които да мотивират младите хора да се развиват и творят в България. Гост – лекторите в лицето на архитект, журналист, военнослужещ, психолог, съдия споделиха своите професионални възможности и интереси, основани на личен опит.

Пет дни и пет истории – как се успява в Кърджали , пътят от студентската банка до работното място, лесно ли се гради кариера и какви качества са нужни , за да успееш.Под формата на непринудени разговори и дискусии учениците имаха възможността да преценят сами за себе си, дали конкретната професия им е по мярка и притежават ли нужните качества, за да се справят с трудовото ежедневие на лектора си.

Ръководството на гимназията винаги се е стремяло да стимулира учениците като активниучастници в живота на училището, чиито желания и мнение имат значение. Спазвайки този принцип на младежко включване, чрез анонимно анкетно проучване, над 200 ученици от 10 и 11 клас оцениха инициативата като полезна. Участниците в проекта високо оцениха факта, че се допитват до тяхното мнение и са впечатлени от отношението към тях като важен и равноправен партньор в училищния живот. Те отправихапрепоръка за по- честото провеждане на подобни интересни кампании.

Източник ->