Таня Тютюнджиева взе участие в заседание на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР

Заместник областният управител на Кърджали Таня Тютюнджиева взе участие в проведеното на 30 март в Смолян заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район под председателството наМомчил Караиванов, вр.и.д. областен управител на област Смолян. На форума присъстваха представители на министерства, заместник-областните управители на Пловдив, Пазарджики Хасково, кметове на общини, представители на национално представените работодателски организации, синдикатите и академичните среди. На заседанието бяха актуализирани представителите на Съвета в Комитетите за наблюдение на оперативните програми за периода 2014 – 2020 г.

Представител от Института за пазарна икономика запозна членовете на Регионалния съвет за развитие с „Регионалнипрофили 2016 г.“, като акцентира върху Южен централен район.

Момчил Караиванов – Вр. и. д. Областен управител на област Смолян представи факти, които определят необходимостта от насочена политика към Смолянска област. Същите са отчетени като изключително важни и са предизвикали вземане на конкретни решения на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, във връзка с:

  • Осигуряване на дофинансиране за „ГКПП Рудозем – Ксанти” към Областна администрация Смолян;
  • Осигуряване на средства за работно проектиране и изграждане на частична трета лента от Асеновград до Смолян по път II-86 към Агенция пътна инфраструктура;
  • Осигуряване на изработване на идеен и работен проект по изискванията на Tранс-европейската мрежа в транспортния сектор (ТЕN-Т) за път II-86 – Пловдив-Асеновград-Смолян-Рудозем към Агенция пътна инфраструктура;
  • Стартиране на рехабилитация на пътя Стойките-Широка лъка-Девин–Кричим: Стартиране в най-кратки срокове на рехабилитация на пътя Стойките – Широка лъка – Девин -Кричим-71 км. по програма „Региони в растеж”.

Относно осигуряване на средства за подобряване на материално-техническата база на Националнатаастрономическаобсерватория „Рожен“,Караиванов отчете отличната съвместна работа между Министерството на финансите, Регионалния съвет за развитие на Южен централен район и Областна администрация – Смолян. Обсерваторията, която е най-голяманаБалканите и в ЮгоизточнаЕвропаполучицелевофинансиране в размерна 540 хил.

Заместник областният управител на Смолян Илия Годев запозна членовете на Съвета с туристически район „Родопи“, който е първият от деветте туристически района в страната, дефинирани с промените в Закона за туризма. В него попадат 27 общини от 5 административни области на Южен централен район, като център на района е гр. Смолян. Туристически район „Родопи“ включва сдруженията: Регионална туристическа асоциация „Родопи” – Смолян, Съюзът на родопските хотелиери и ресторантьори – Смолян, Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград, както и общините Смолян, Велинград, Чепеларе, Доспат и Маджарово. Очакванията от създаването на такъв туристически район е да се насърчи развитието на туризма в област Смолян, имайки предвид предстоящото отваряне на ГКПП „Рудозем-Ксанти”. Туристическото райониране е предпоставка за развитие на конкурентоспособен туризъм, провеждане на регионална туристическа политика, съобразена с териториалните способности и спецификата на различните части на страната, и осъществяване на ефективен регионален маркетинг.

На заседанието беше поставен за обсъждане въпросътза придобиване правото на безвъзмездно управление и ползваненаминералнитеводивнаходище „Брацигово от община Брацигово.

Членовете на РСР на ЮЦР бяха запознати с важен проблем на град Чепеларе, свързан с липсата на обходен път, който да пренасочи интензивното движение по път II-86 Асеновград – Смолян, преминаващ в момента през центъра на града извън него.

Бяха поставени за обсъждане и проблеми, свързани с прилагане разпоредбите на чл. 140 от Закона за водите и чл. 22в, ал. 6 от Закона за подземните богатства.

Източник ->