Областният управител Начо Ковачев прие посланика на Израел г-жа Ирит Лилиан

Областният управител Начо Ковачев прие посланика на Израел у нас Н.Пр. г-жа Ирит Лилиан, която гостува в Кърджали за участие в международен форум, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

„Кърджали е образец за хармонично съвместно съжителство между различните етнически общности, пример за културно и религиозно многообразие, не само в национален, но и в световен мащаб“, изтъкна Ковачев. Градът е с уникално географско разположение – между два язовира и в непосредствена близост до Гърция. На територията на областта се намира откритият през 2013 г ГКПП „Маказа“, през който преминава най-късият път до южната ни съседка. Изцяло нови трасета бяха построени от двете страни на границата, но трафикът е изключително интензивен и това изисква изграждането на околовръстен път на Кърджали да е приоритет № 1 за региона,“, обясни областният управител.

Г-жа Лилиан прояви интерес към икономическия и демографския профил на региона, отрасловата структура на бизнеса и основния поминък на населението, наличието на научно-изследователски центрове, нивото трудова заетост и подготовката на кадрите. „Синергията между образованието и частния сектор е формулата за възраждането на Израел. Езиците и високите технологии са трамплин към успеха за младите хора“, подчерта тя.

„Българските деца са изключително талантливи, благодарение на знанията и уменията си те са предпочитани от чуждите компании“, отвърна Ковачев.

Н.Пр. Ирит Лилиан бе впечатлена от водното богатство на региона, тъй като недостигът на вода се очертава като един от големите световни проблеми, а Израел е сред водещите страни по внедряване на нови технологии за предотвратяване на загубите, пречистване и преработване на вода за питейни нужди. В тази връзка през октомври т.г. в родината й ще се проведе голяма международна конференция, която ще бъде предшествана от форум за водите в София.

На срещата бе повдигнат и въпросът за бежанската вълна, която заобикаля регион Кърджали. Стана дума и за добрата организация на предсрочните парламентарни избори, за която чуждите дипломати у нас са били информирани от наблюдателите на ОССЕ.

Областният управител подари на посланик Лилиан туристически пътеводители за Източните Родопи, везани родопски терлици и пано от минерали, характерни за региона. Тя изтъкна, че се е запознала с професионалната му биография на офицер, затова му връчва почетен медал, с който министърът на отбраната на Израел удостоява висши военни, както и енциклопедии по военна история. На срещата присъства и заместник областният управител Таня Тютюнджиева.

Източник ->