Хасан Азис: Кърджали даде един от най-важните уроци по толерантност на цяла България

Истински дипломатически десант бе осъществен днес в Кърджали. За да участват във национален форум, посветен на 74-годишнината от спасението на българските евреи, тук пристигнаха посланиците на Израел, САЩ и Азербайджан Ирит Лилиан, Ерик Рубин и Наргиз Акиф Гурбанова.

Над 500 ученици от 17 града в България пристигнаха за участие в конференцията под надслов „Ден на толерантност и междуетническа подкрепа в Кърджали”. Форумът, организиран от Института за Холокост и човешките права „Олга Ленгиел”, Ню Йорк, посолството на Израел, Израело-българския институт в София, община Кърджали, СУ „П.Р. Славейков”, РУО-Кърджали и др., бе уважен и от хора преживели Холокоста по време на втората световна война.

Като домакин и съорганизатор на престижния форум думата в началото бе дадена на кмета на Кърджали инж. Хасан Азис. „Кърджали обикновено дава уроци по демокрация. Ние не спираме да браним това, което е най-важно за нас – родината. Днес ние ще дадем един от най-важните уроци, този път по толерантност, не само в Кърджали, но и в София, и във Варна, и във Бургас, и в най-малките населени места, в цяла България”, каза в началото на словото си кърджалийския градоначалник.

По думите му уроците по толерантност не са започнали от днес, а много по назад във времето. И в частност даде примери с политиките, които следва общината от години.

„От десет години Арт движение КРЪГ, фондация в обществена полза,с ръководител Радост Николаева-Коен, в партньорство с Община Кърджали провеждат ежегодна инициатива под названието „Мултикултурният град“ през месеците май/юни. Целта на събитията, включени в ежегодните програми, е да насърчи обществения интерес на младите поколения към съществуващите (вкл. и непроучени такива) мултикултурни ресурси в региона. В поредица от събития през тези години беше акцентирано и върху наследството на еврейската общност в Кърджали. Ето някои от осъществените досега събития: Изработен и поставен мемориален знак на мястото на изгорялата синагога през 1956 г. в Кърджали (2010); Монтиран на централната търговска улица билборд на бълг. и англ. езици, който показва местата на някогашните еврейски работилници и заведения (2011); Представено в районната джамия фото-изследване на синагогите в България, като част от по-широко представяне на архитектурното наследство на евреи, българи и мюсюлмани по нашите земи (2016); Резидентна програма в Арт център-Дъждовница за екипа на фото-клуб към ОЕБ (Организация на евреите в България) „Шалом“ с ръководител Зафер Галибов, която завърши с представяне на изложба от авторски фотографи (2016); „Урок по ладино” – лекция в читалището в с. Енчец от изследователя Леон Бенатов, за един от умиращите световни езици, който се е говорел и в Кърджали до 1948 г. от т.нар. сефарадска еврейска общност; Специален доклад за живота на местната еврейска общност е подготвен и изпратен до организаторите на „Мултикултурният град“ през май 2016 г. от г-жа Естер Ниего от Израел, родена в Кърджали през 1935 г., и дъщеря на някогашния първи местен лидер на общността в града Нисим Ниего и на Рашел Наего, основателка на културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО” в Кърджали (1931 г.). В доклада беше описана непознатата досега история за изселването на 4000 евреи от Кърджали в нощта на 14 януари 1949 г. На 8 май през настоящата 2017 г. по повод 25 години от създаването на Еврейския исторически музей в София, в рамките на Инициативата „Мултикултурният град“в Арт галерия КРЪГ ще гостува експозиция на този музей на еврейската памет в България.

Тези събития по правило се радват на широк медиен и обществен интерес и са били отразявани в български, европейски и американски сайтове, а ние като организатори съвместно с Фондация „Арт движение КРЪГ“ сме получавали поздравителни адреси от ръководството на ОЕБ „Шалом“ и от Посолството на Израел в България.

Освен всичко това, в градската градина на Кърджали, стои мемориална шестолъчна Звезда на Давид – най-древният юдейски религиозен символ в памет на еврейската общност, която е живяла в Кърджали до 1949 г. Паметната плоча е поставена там от гражданите на Кърджали през 2002 г.”, каза кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

Пред препълнената зала на театър „Димитър Димов” в Кърджали посланикът на Израел Ирит Лилиан обясни, че днешният форум бележи финала на изследователски проект за съдбата на евреите в България по времето на Холокост. „Тези които чуят разказите на оцелелите и които научат за българския пример разбират, че има избор между доброто и злото”, посочи посланик Лилиан. Тя допълни, че днес когато Европа е изправена пред огромни социални предизвикателства и към нея са тръгнали най-големите вълни от мигранти след Втората световна война, човек е призован не само да се вгледа в историята, но и да действа.

За предизвикателствата пред Европа говори и посланикът на САЩ Ерик Рубин. „Днес Европа е изправена пред продължаващи икономически затруднения, а България се намира на предна линия в миграционната криза”, каза американският дипломат. Той допълни, че в такова време е много лесно да обвиниш другите, каквито опити правят популистки и националистки партии, но това е проблем не само за Европа. „Следователно върху всички нас пада отговорността да гарантираме, че няма да станем жертва на подобна реторика и проповядвания на омраза в тези времена”, допълни посланик Рубин.

Препратка от миналото към настоящето направи и посланикът на Азербайджан Наргиз Акиф Гурбанова. „Имаме моралната отговорност към загубилите живота си на бойното поле, в лагерите на смъртта и гетата. Ние трябва да помним тяхното страдание и да направим така, че такива трагедии да не се повтарят за в бъдеще”, посочи дипломатът.

Kardjali.bg

Източник ->