Кметът на Кърджали Хасан Азис се срещна с израелския посланик Ирит Лилиан

Днес кметът на Кърджали инж. Х

асан Азис прие посланика на Израел в Р. България Н.Пр. Ирит Лилиан. Тя е тук за участие в утрешния международен форум в чест на 75 години от Спасението на българските евреи по време на Втората световна война, организиран от Института за Холокост и човешки права „Олга Ленгиел” – Ню Йорк, община Кърджали, Израело-българския институт в София, РУО-Кърджали, СУ „П.Р. Славейков, Атлантическия клуб, самото посолство на Израел и др.

В разговор, продължил близо 40 минути, градоначалникът представи пред дипломата визията на днешен Кърджали, започвайки с географските дадености, преминавайки през поминъка на хората, икономиката, образованието, културата, духовността.

Преди всичко обаче кметът инж. Хасан Азис изтъкна, че Кърджали се слави като столица на толерантността в България в мирното съжителство между различните етнически общности, живеещи в мир, взаимно уважение, почитайки и празнувайки заедно своите религиозни празници, отбелязвайки заедно датите и празниците от националния календар на страната.

Нейно превъзходителство г-жа Лилиан се поинтересува от възможностите за туризъм, нивото на безработица, икономическия потенциал на общината, проявленията на толерантността в образователната система, както и от преминалите избори. Преди всичко обаче тя изрази своето огромно удовлетворение от ученическия конкурс за есе, посветен на спасението на българските евреи, както и от факта, че в утрешния форум се очаква във в международния форум по темата в Кърджали да участват близо 500 ученици от 10 общини в цялата страна.

В края на срещата кметът инж. Хасан Азис и госта му – посланикът на Израел Н.Пр. Ирит Лилиан си размениха подаръци, както се прави при такива срещи. Кметът поднесе на г-жа Лилиан картина на кърджалийския художник Христо Габеров и фотоалбумът „Кърджали – поглед към миналото”. Преди това Н. Пр. написа в книгата за гости на Община Кърджали: „Голямо удоволствие е за мен да посетя община Кърджали и да видя 500-те ученици, които ще се съберат по повод отбелязването на годишнината от спасението на българските евреи. Смятам, че е много интересно, че те се интересуват от българските евреи, тяхната гибел, спасението им и за цялата история, свързана с тях. Надявам се град Кърджали да не остане само град на толерантността, а да се превърне в столица на толерантността, която да вдъхнови всички градове в Европа”.

Източник ->