Вече 10 години творци от цял свят се срещат в Дъждовница

Elfi-Sversrup_MusicianС вечер на фотографията стартира 10-тият пленер „Артхоризонти” в Дъждовница, който започна на 22 и ще завърши на 31 август. Участниците видяха серия фотографски концепции на Зафер Галибов, преподавател по история на фотографията в НБУ и носител на множество международни награди по фотография, както и видео-презентацията „Нашенци” на фотографа Златко Латев.

Elfi Sverdrup_Local womenОт първия ден две лаборатории по изкуствата стартираха работа в Дъждовница – театрална работилница с режисьора Торстейн Андерсън от Норвегия, в която участват млади актьори от Театър „Димитър Димов” и студенти от НАТФИЗ, и лаборатория за музикален пърформанс с ръководител музикантката Елфи Свердруп от Норвегия. Театралната работилница се осъществява в партньорство на Арт движение Кръг и театър „Димитър Димов” и участниците работят върху текстове от пиесата „Пер Гинт” на норвежкия драматург и носител на нобелова награда Хенрик Ибсен. На 27 август (четвъртък) от 11.00 ч. на открито в Кърджали пред входа на театъра участниците в театралната работилница ще покажат процес от работата си с Торстейн Андерсън, който е режисьор и постановчик на повече от 40 пиеси в Осло.

Art House_GuestsВ лабораторията за музикален пърформанс участват младежи от Кърджали и Дъждовница заедно с най-възрастните жени от селото, които заедно експериментират и записват парчета с изпълнителката Елфи Свердруп. Норвежката музикантка има изключително богат вокален опит за работа на терен при събиране, обработване и миксиране на местни ритми от цял свет в съвременна интерпретация. На 26 август (сряда) сряда от 18.00 ч. жители и гости на Дъждовница са поканени на уникален музикален пърформанс с компилация от саунд и вокал на местни жители, млади китаристи от града и гост-изпълнителката от Норвегия.

Torstein Andersen_ActorsКаменните блокове от новия скулптурен парк също вече намериха своите автори. Две художнички от Истанбул изписаха стих на Назъм Хикмет върху един от каменните късове, а млад художник от Пловдив разработва концепция по заглавие „Спомените на камъка”. Художници от България и Турция изографисват стените на Арт къщата и местното кметство.

Творческите партньорства между творци от цял свят и хората от Дъждовница развиват модела на интеркултурно взаимодействие и разширяват популярността на селото като сцена за изкуство.

Kardjali.bg