Конкурс за детска рисунка „Родопски багри”, посветен на Джими

Konkurs_DjimiРегионален конкурс за детска рисунка „Родопски багри” посветен на Джемал Емурлов – Джими организират Община Кърджали, РИО – Кърджали, СОУ „Владимир Димитров – Майстора” и ОДК – Кърджали. Конкурсът се организира по идея на колектива на СОУ „Вл.Димитров – Майстора” и се провежда за първа година. Конкурсът е включен в Културния календар на общината.

Джемал Емурлов – Джими е известен български художник живял и творил в гр.Кърджали. Завършил е Художествена академия – София, председател на Съюза на българските художници в Кърджали, учител по изобразително изкуство в СОУ ”Владимир Димитров – Майстора”, основател на Арт галерията в града. Негови картини се намират в художествените галерии на почти всички областни градове на България, в много частни колекции в чужбина, а също и в Националната художествена галерия.

През 2008 г. Джемал Емурлов – Джими е обявен за почетен гражданин на гр.Кърджали. Умира през 2014 г. Неговото творчество е посветено на неповторимото обаяние на обикновения човек, на красотата на Родопите и неподправеното излъчване на кътчета от гр.Кърджали.

Конкурсът има за цел да открива, популяризира и подпомага развитието на детските таланти в областта на изобразителното изкуство и да популяризира творчеството на художника Джемал Емурлов – Джими. Темата на конкурса „Родопски багри” е много близка до творчеството на Джемал Емурлов – Джими.
В Регионалният конкурс за детска рисунка „Родопски багри” взеха участие 150 рисунки на малки художници от 18 училища и школи от региона.

Жури на конкурса – Емил Пенчев, Иван Стоянов, Стойчо Семерджиев.
Класирането на учениците се извърши в 3 възрастови групи – 6 – 10 г.; 11 – 14 г.; 15 – 19 г.
Изложбата ще бъде експонирана и открита на 24.04. /петък/ от 15.00 ч. в ОДК. Ще бъдат връчени 4 специални награди и І, ІІ, ІІІ награда и поощрителни награди за всяка възрастова група. Наградите са осигурени от Община Кърджали.

kardjali.bg