Интерактивната телевизия навлиза все по-масово в Кърджали

lazar-popovВъпросите зададе
Мария ДИМИТРОВА

– В последно време все повече нашумява и предизвиква голям интерес новата ви услуга ИНТЕРАКТИВНА телевизия. Разкажете ни повече за тази телевизия. Какво представлява?

– ИНТЕРАКТИВНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ е най-новата ни услуга, която предлагаме от скоро на нашите клиенти и вече наистина променя виждането на много хора за телевизията. Тази телевизия се разпространява по нов съвременен начин. Интернетът и телевизията вървят по един кабел и вече не е необходимо да се пускат отделни кабели. Качеството на образа е възможно най-високото – такова, каквото е подадено от апаратната на съответната телевизия, без междинни обработки и компресиране.
Има редица нови и модерни функции – електронна програма, запис, връщане назад, оставяне на пауза, превъртане, инфо портал и т. н. Вече не се съобразяваме с програмата на телевизиите, а си гледаме това, което искаме във време, когато ние решим.
Например, ако не ви се гледа телевизия, можете да си изберете филм, да поиграете някоя игра, да влезете в интернет, да почетете новини или проверите прогнозата за времето. Въобще понятието ви за телевизия се променя коренно. Гледате това, което искате, а не това, което излъчват в момента телевизиите.

– Когато започвахте да се развивате в интернет областта, смятахте ли, че технологиите ще достигнат такива нива?

– Развитието на технологиите е динамичен процес, който върви с все по-бързи темпове. Естествено е да се очаква и приема такова бързо развитие. Преди десет години Глобал Нет стартира развитието си като малка интернет компания в Кърджали, с предоставяне на интернет до дома. Към момента ние сме една високо технологична фирма, която предоставя услуги в сферата на компютрите, интернет, сигнално-охранителната техника, видео наблюдение и телевизия.
Технологиите постоянно се развиват, хората също, затова трябва да се инвестира в развитието не само в технологичен, но и в личен план. Хората също трябва да се развиват, за да поемат новите предизвикателства. В момента ние разполагаме с най-добрите специалисти в региона. Можем да бъдем полезни за нашите клиенти и партньори, в решаването на редица технологични въпроси. Стремежът ни е да сме изцяло ориентирани към тях и качеството на услугите, които им предлагаме. Затова голяма част от хората, фирмите и бизнесът в Кърджали избраха да работят с нас – знаят, че ще получат компетентно решение, най-добрата техника или услуга за най-добрата цена.

– Напоследък фирмата ви нашумя и с редица дела и инициативи за подпомагане и насърчаване на млади хора с интереси към ИТ сферата.

– Да, полагаме доста усилия в тази насока. Лично аз смятам, че има добри перспективи за развитие в тази сфера и то не само в чужбина или големите градове. Условията и тук също са добри за развитие. Например мога спокойно да отбележа, че в нашата фирма средната заплата е доста над средната за страната. Но всичко това се постига с много труд и много добрата квалификация и съответната ефективност на хората във фирмата. Ако младите хора, училищата и бизнесът разберат това и полагат съответните усилия, мисля, че ще бъдат по-успешни и съответно по-мотивирани в търсене на успехите.

– Какви са бъдещите ви планове?

– Тази година трябва да приключим изграждането на опорната оптична мрежа в Кърджали. Следващият етап ще бъде подмяната на всички активни мрежови устройства и преминаване към изцяло пасивна оптична технология – ПОН. Технология, която изцяло е независима от ел. захранване, токови удари, гръмотевици и т. н. В районите, където сме готови, потребителите наистина вече усещат качеството на услугите. Прекъсването на интернет свързаността е сведена до нула. Целта ни е да предоставяме истинска услуга на хората, без „примамливи” оферти, без обвързващи договори, без нелоялни и подвеждащи условия. Държим на това, че потребители ползват нашите услуги заради самата услуга, денонощната поддръжка и качество, а не заради това, че имат обвързващ договор, който ги принуждава да плащат за нещо, което не e съвсем така, или понякога съвсем липсва с дни.

Хубавото е, че вече предлагаме и пълния пакет от услуги като интернет, телевизия и телефон и дори не е нужно потребителите да се разкарват до касите, за да си платят. Могат да платят месечните си такси и он-лайн от компютъра вкъщи например.