Общината представя: Богата и разнообразна програма за Деня на Кърджали – 21 октомври

С откриването на научна конференция с международно участие „Наука и общество`2019“ започнаха празничните прояви, включени в общинската програма, посветена на 21 октомври –Деня на Кърджали. Конференцията традиционно се провежда в навечерието на празника, а тази година това се случва за седми път с организацията на Съюз на учените в България, Клон Кърджали и съорганизаторите ПУ, Филиал „Л.Каравелов“, Филиалът на МГУ ”Св.Иван Рилски”, Филиалът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите и Община Кърджали. Конференцията ще продължи и утре 3 октомври , като докладите в различните сфери на направление ще бъдат представени в сградите на Регионалната здравна инспекция, минно геоложкият филиал и Филиал „Любен Каравелов“ Кърджали.

Утре, 3 октомври, в Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ ще се проведе и още едно събитие от програмата. Това е представянето на стихосбирката „И пак сме заедно“ на Стойка Мариновска. Срещата с нея ще се състои от 17,30 в читалня „Изкуство“ на библиотеката. В програмата на Община Кърджали са включени още няколко прояви с инициатор Регионална библиотека. От 3 до 4 октомври най-голямото книгохранилище в областта ще бъде център на петата Национална среща на методистите от регионалните библиотеки в страната. Със своя инициатива библиотеката се включва и в Европейската седмица на програмирането от 7 до 20 октомври, а на 15 октомври там ще бъде представена и изложба посветена на Деня на Кърджали, с начален час 11,30.

Едно много любопитно пътеводно издание – дело на библиографите от Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ Кърджали, също ще бъде представено в рамките на общинската програма и това е „Източните Родопи традиции, празници, обичай , фолклор“. Библиографията е разпределена в три раздела, а тя по своята същност е предназначена за историци, етнографи, учители, изследователи на Източнородопския регион, а и за всички, които се интересуват от нашия край, богат на история и култура.

Общински детски комплекс /ОДК/ също се представя с няколко инициативи в програмата. Първото представяне на възпитаниците му ще бъде във фото-изложбата „Обичам те, Кърджали!“. Тя е дело на младите фотографи от клуб „От черно до бяло“. Техните фотографии кърджалийци ще могат да видят на връх празника 21 октомври, като част от празничната програма на деня. Същият ден ще се проведе и откритата сцена на таланти, която също стана традиционна за празничният ден. На първи ноември пък Кърджали за 12-ти път ще посрещне талантливите деца на България в рамките на Националния празник на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите“. В изложби ще бъдат представени най-добрите рисунки и фотографии на участниците в двата национални конкурса за детска рисунка и фотография.

Разбира се и тази година Дружеството на художниците организира изложба, посветена на Деня на Кърджали. Творбите на нашите художници ще бъдат представени на 16 октомври от 17,30 часа в Керимовата къща.

Регионалният исторически музей пък се включва в инициативите посветени на Деня на Кърджали с Ден на отворените врати и това ще бъде на самият празничен ден – 21 октомври.

За 31 октомври е планувана и Националната ученическа конференция по история, която ще се проведе в залата на Бизнес инкубатора.

Като част от общинската програма, посветена на празника, предвижда фолклорно надиграване, с участието на танцови клубове в Градската градина. То ще се проведе на 9 ноември.

И тази година кърджалийци ще имат възможност да се насладят на изпълненията на Ансамбъл „Българе“ , благодарение на тримата приятели проф. Иван Гавраилов, Илчо Илчевски и Ангел Авренлиев. Концертът ще бъде представен на 20 октомври от 19,00 часа пред Дома на културата.

Спортните събития също са застъпени в празничната общинска програма, посветена на Деня на Кърджали 21 октомври. На 5 и 6 октомври на тенис кортовете в комплекс „Арпезос“ ще се проведе финалният турнир на Балканска тенис лига. В него ще се включат 30 участници, членове на отбори от Гърция и Турция, както и на клуба домакин „Орфей“. Началото на турнира ще бъде поставено в 10,00 часа на 5 октомври, а надпреварата ще бъде в две възрастови групи – 12 и 14 години.

На 12 и 13 октомври в Кърджали ще се проведе и Националния турнир по бадминтон – с участието на отбори от страната. Начало е 10.00 ч. във Филиал „Любен Каравелов” , а организатори са Община Кърджали и Бадминтон клуб „Арда” –гр. Кърджали.

Международен турнир по футбол за деца и ветерани с участието на отбори от Гърция, Турция, Румъния и България ще бъде проведен в периода 11- 13 октомври. Началото ще бъде дадено в 10.30 ч. на.Стадион „Горубсо” на 11 октомври, а организатори са Община Кърджали и Футболен клуб „Арда 1924” –гр. Кърджали.

Традиционно и тази година по повод празника на Кърджали 21 октомври ще се проведе и спортният празник „С игри да бъдем по добри”, с участието на деца от детските градини на територията на Община Кърджали, както и Регионалния работнически турнир. Работническият турнир включва състезания по шест вида спорт – мини футбол, волейбол, спортен бридж, тенис на маса, стрийбол и ускорен шахмат. Той ще се проведе на 9 и 10 ноември, а негови организатори са Община Кърджали и Работнически клуб „Спорт и здраве –гр. Кърджали.

Kardjali.bg

Източник ->