Изселници от Измир дариха нови молитвени килими на джамията в Горно Прахово

Гюнер ШЮКРИ

Изселници от турския град Измир дариха молитвени килими за интериора на местната джамия в ардинското село Горно Прахово. Инициативата е на 80-годишният Кязим Халач, който е родом от Горно Прахово. „Събрахме 12 000 турски лири (около 6 300 лв.), за да обновим молитвения дом в родното ни село. В благотворителната акция се включиха много изселници с корени от Горно Прахово, които живеят и работят в Измир. Когато сме единни и заедно можем да постигнем много неща“, сподели Кязим Халач.

От името на мюсюлманите, кметът на Горно Прахово Мехмед Мюмюн, който е и имамин на джамията, изказва сърдечната си благодарност на спомоществователите-изселници от Измир. Той посочи, че със средства от община Ардино е ремонтиран покривът, поставени са нови олуци и нов купол на минарето. Сградата е санирана външно и вътрешно.

Мюсюлманският храм в Горно Прахово датира от 1927 г., а през 1992 е построено допълнително минаре от покойния местен майстор Ахмед Салим с височина 25 метра. Сега селската джамия в Горно Прахово се пълни с вярващи само по време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните села. Отварят сергии, където вярващите даряват пари за поддръжката на мюсюлманския храм. Всяка седмица на традиционната петъчна молитва идват около 50 души от района, предимно възрастни хора.

Източник ->