Обучение без откъсване от производството обсъдиха бизнесът, ТУ Габрово и кметът

Бизнес-ориентирано обучение без откъсване от производството бе идеята, която бе дискутирана днес на среща с представители на големи структуроопределящи фирми от регион Кърджали и ръководството на ТУ Габрово. В ролята на партньор за осъществяване на „живата” връзка между висшето образование и представителите на бизнеса бе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. „Моята задача е да правя стъпки в реализиране на истинско партньорство между бизнеса и образованието, както висшето така и средното, и вярвам, че следваме правилната посока.”, подчерта градоначалникът.

Идеята хора работещи в производството да бъдат студенти бе представена от ректора на ТУ Габрово професор дтн Райчо Иларионов, който подчерта, че тя включва както изнесено обучение тук на место в предприятията, така и в университета. Бъдещите студенти трябва да бъдат предложени от самите предприятия, където работят, а обучението им ще се извършва и с помощта на експерти от бизнеса тук, пише kardjali.bg.

Подобно обучение по определени специалности Технически университет Габрово вече е започнал с фирми от Севлиево и Лясковец и сега прави стъпки това да се случи и в Кърджали.

Представители на бизнеса тук от Кърджали, Черноочене, Джебел и Кирково, сред които и на фирма Теклас, Пневматика, Джебел 96 и Ай Пи Ес, която предстой да отвори своето производство след броени месеци, изразиха мнение, че идеята е много добра. Те обаче не скриха, че реализирането й в малките предприятия ще стане трудно, най-вече поради липсата не само на квалифицирани кадри от средното образование, а поради липсата изобщо на кадри.

След разширена дискусия представителите на бизнеса заявиха, че ще подкрепят идеята. От страна на представителите на университета бе поет ангажимент за срещи на место в предприятията и уточняване възможността за сформиране на групи за изнесено обучение. Бизнесът пък поиска преподавателите, които ще работят с тях да бъдат на много високо ниво, защото фирмите им работят с най-висок клас техника и изнасят на световните пазари, където изискванията са изключително големи.

В заключение инж. Азис заяви, че Кърджали се очертава да бъде лидер в автомобилостроеното, машиностроенето и електроника и той ще подпомогне всички усилия на местния бизнес да разшири производството, и да осигури заетост на местните хора, както и възможност те да повишават своя образователен ценз.

Източник ->