Майор Гогов от Ардино: Община Ардино беше за образец и пример по безопасно движение

Гюнер ШЮКРИ

Майор Петър Гогов от Ардино отпразнува 85-годишния си юбилеен рожден ден в семейна обстановка. Той получи поздравителен адрес от кмета на общината Ресми Мурад и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям с пожелания за много здраве и дълголетие, както и специален кристален знак на общината и пластика на символа на общината – Дяволският мост.

Изключително развълнуван, Петър Гогов благодари сърдечно на ръководството на общината за оказаното му внимание. Той е емблематична фигура в града под Белите брези. Нарушители на пътя още разказват за срещите си с най-строгия офицер в системата на МВР – майор Гогов. Шофьорите го помнят и като Пешо „катаджията“.

Бил е дългогодишен старши автоконтрольор в Районното управление „Пътна полиция“ в Ардино. Близо 40 години отдава в служба на хората. Получил е много награди и медали и за добра работа, и за минимум пътни транспортни произшествия. От началото на 90-те години се е пенсионер с невисока пенсия, но е доволен. Завършил е средно вечерно училище в Ардино. Тук създава семейство. Има син и дъщеря – Николай е военен и живее в Хасково, а Янка е медицинска сестра в Държавната болница в Пазарджик.

Сега бай Пешо се радва на четири внука и един правнук. Той е роден през 1932 година в хасковското село Николово. През 1956 година пристига в Ардино по разпределение от Околийското управление в Хасково. Още същата година е назначен за помощник на Началника на КАТ в Ардино лейтенант Георги Кирилов. На този сектор той се справя успешно с контролната дейност и след няколко години е назначен за началник. Благодарение на неговия професионализъм и всеотдаен труд КАТ-Ардино постига добри резултати по безопасността на движението в целия ардински регион.

„Община Ардино беше за образец и пример по безопасно движение.Ден и нощ, в студ и мраз съм бил навън, за да осигуря спокойствието на пешеходците и учениците. Системните нарушители глобявах солено. През тези години шофьорите бяха дисциплинирани, спазваха правилата. Периодично с нарушителите водехме профилактични и превантивни дейности. Стремях се да има по-малко произшествия по пътищата, за да няма жертви и ранени и черни забрадки след катастрофи.Организирахме неделно училище, където допълнително разяснявахме установените правила за движението по пътищата. В Ардино беше изградено контролно-пропускателен пункт (КПП), където се извършваха периодични прегледи на МПС, разказва бай Пешо.С неговите усилия в Ардино през 1965 година е създаден отряд „Млад регулировчик“.

През последните години Ардино се преобрази коренно, споделя бай Пешо. Вижда се как общината придобива европейски вид.

Източник ->