Община Кърджали предприема кампания по проблема с бездомните кучета

Община Кърджали е в готовност за организиране на мащабна кампания с обхват 2017-2020г, която да изчисти улиците от бездомните кучета, но и да бъде хуманна към животните. Това съобщи днес зам.-кметът Мюмюн Али, който подчерта, че за реализирането на идеята се подписва договор за партньорство с Фондация „Четири лапи”. В кампания ще се включат още Ветеринарен университет, Неправителствени организации, практикуващи ветеринарни лекари от областта, много търговски компании.”, каза Мюмюн Али.

Първоначално заедно с „Фондация „Четири лапи” ще бъде извършено преброяване на бездомните кучета в Общината и на домашните любимци, а след това кампанията ще бъде продължена със серия от инициативи, които трябва да доведат до търсения от всички страни резултат. Сред тях безплатно чипиране, обезпаразитяване и имунизиране срещу болести на домашните кучета в града и селата.

На преминалите през амбулаторията животни ще бъдат извадени Европейски паспорти. Бездомните кучета също ще бъдат обхванати, като поетапно ще бъде извършено чипирането им и завеждането им в списък. Част от инициативите на община Кърджали включват и организиране на кампания по осиновяване на бездомни кучета. Първите опити в тази посока показаха, че тази инициатива е добре посрещната и реализирана с участието на много граждани.

Много от кърджалийците и досега на доброволни начала извършваха тези дейности, но се надявам, че сега можем да продължим всички заедно, допълни зам.-кметът. Той подчерта, че на стената си във Фейсбук кметът инж. Хасан Азис вече е качил обръщение към жители на Кърджали, в което призовава кърджалийци да регистрират своите домашни любимци.

„Нека работим в синхрон, нека бъдем хуманни към животните и верни на човека.Този социален проблем може да бъде решен само ако заедно работим един до друг!”, се казва още в обръщението.

Kardjali.bg

Източник ->