Прецизен мониторинг на всички водни сондажни кладенци в Хасково

Прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци, подаващи питейна вода в Хасково, ще бъде извършен веднага след Великденските празници. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с установените завишени показатели на уран и обща алфа активност в някои от сондажните кладенци. Това бе решено днес на координационна среща в Областна администрация, на която присъстваха вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и зам.министърът д-р Галин Каменов. Те пристигнаха в Хасково за да контролират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от 3 министерства – МЗ, МОСВ и МРРБ, в създалата се ситуация с временно ограничение на използването на водата за питейни нужди.

Министърът и неговият заместник се запознаха подробно със становищата на членовете на Оперативния щаб, сформиран от областния управител Минко Ангелов. Сред като на 18 април, 2017 г. бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и вода при крайни потребители за наличието на уран, пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове. Това ще даде възможност за адекватна реакция и насочване към проблемните зони на алтернативна питейна вода от чисти кладенци. Набелязаха се и мерки за дългосрочно справяне с проблема, ако има трайно компрометирани източници.

Д-р Илко Семерджиев посочи още веднъж, че здравното министерство е реагирало светкавично, сред като е научило за проблема в Хасково преди дни. Ограничаването на водата за пиене и готвене е превантивна мярка, въпреки незначителния здравен риск за хората. Населението ще бъде информирано своевременно за всяка предприета мярка. В момента 12 водоноски, поставени в различни точки на града, осигуряват питейна вода. На здравните и социални заведения, както и в детските учреждения, е доставена минерална вода

Източник ->